Universitati din strainatate

5 LUCRURI PE CARE TREBUIE SA LE STII INAINTE DE A PLECA LA UNIVERSITATE IN UK

Plecarea la universitate, de cele mai multe ori, este însoțită de responsabilitatea de a-ți purta singur de grijă. Dacă acum încă te mai poți bucura de avantajele faptului că locuiești acasă cu părinții și nu trebuie să te preocupi neapărat de gătit, curățenie sau facturi, studiul în străinătate îți va oferi oportunitatea de a deveni independent(a).

Pentru că ne dorim ca tranziția ta să fie una cât mai ușoară, experții în educație Mirunette ți-au pregătit o listă cu 5 lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a pleca la universitate în Marea Britanie:

1. Împrumutul Guvernamental din partea statului Britanic îți va plăti doar studiile.

Universitatea în Marea Britanie costa 9.250 de lire/an la nivel de Licență. Atât britanicii cât și studenții din Uniunea Europeană plătesc aceleași taxe și ambele categorii beneficiază de un împrumut guvernamental denumit Student Loan (https://www.gov.uk/student-finance/new-fulltime-students). Acest împrumut acoperă doar studiile și este transferat direct de către guvernul britanic universității la care tu alegi să studiezi. Va trebui să aplici anual, iar împrumutul îți va fi reînnoit an de an. Ai dreptul să accesezi acest împrumut timp de maxim 4 ani iar el îți va fi acordat 100% atâta timp cât ești student la o universitate din UK, îndeplinești condițiile și aplici conform cerințelor. Mai mult decât atât, indiferent de situația Brexit-ului, guvernul Marii Britanii a confirmat acordarea împrumuturilor pentru studii pentru cetățenii unui stat EU și în anul academic 2020/2021. În plus, toți cei care vor începe universitatea în UK în 2020 vor beneficia de aceleași condiții dar și de împrumut pe toată perioada studiilor.

Cea mai bună parte a acestui împrumut este că vei începe să-l returnezi doar după finalizarea studiilor și doar dacă te angajezi iar venitul tău anual depășește un anumit prag impus de către guvernul britanic (actualmente, 21.000 de lire/an). Pe scurt, dacă te angajezi după facultate și începi să câștigi peste 21.000 de lire/an, vei returna 9% pe an din diferența rezultată dintre salariul tău și pragul impus. Astfel, vei plăti o sumă infimă comparativ cu beneficiile oferite de o educație în Marea Britanie.

2. Costurile tale de trai în Marea Britanie depind de stilul tău de viață și de orașul în care vei studia.

Cu toții am auzit că viața în Londra este foarte scumpă însă Marea Britanie oferă multe alte destinații unde găsești universități de top. Pe lângă arhicunoscutele Oxford și Cambridge, universități de top putem regăsi și în Durham, Manchester, Aberdeen, Glasgow sau Bristol. În aceste orașe costurile de trai pot fi puțin mai reduse decât în Londra însă nivelul educațional rămâne același. Este foarte important să faci un research extensiv înainte să aplici la universitate în Marea Britanie iar aici te pot ajuta și sfaturile experților Mirunette.

De asemenea, atunci când iți faci bugetul, trebuie să te gândești la lucruri precum voi locui în campus sau într-o cazare privata? Îmi voi face cumpărăturile la supermarket și voi gati sau voi alege să mănânc des în oraș? Voi avea nevoie de transport în comun sau voi alege să locuiesc aproape de facultate ori să folosesc bicicleta? Toate aceste alegeri se vor reflecta în bugetul de care vei avea nevoie pentru a-ți acoperi costurile de trai în UK. Că și punct de referință, costurile de trai în Marea Britanie variază, în funcție de alegerile tale, intre 700 și 1.200 lire/luna.

3. Va trebui să înveți cum să fi independent(ă).

Desi gândul la viitoarea ta libertate te poate face nerăbdător să pleci la studii în străînătate, adevărul este că pentru majoritatea dintre noi, a învața să te descurci singur cu activitățile casnice poate reprezenta un șoc. Chiar și așa, există destul de mulți studenți care învață să gătească cu părinții pe Skype, fac schimb de rețete cu oameni din alte țări ori folosesc un fier de calcat pentru prima oară în viață. În orice caz, cel mai important lucru este să înțelegi că nu vei fi singur și vei avea atât sprijinul colegilor de apartament cât și ajutor din partea universității pentru a te acomoda cât mai repede.

4. Cazarea s-ar putea să nu fie “ca la mama acasă”.

Pentru cei mai mulți studenți, plecarea la universitate este printre primele experiențe când locuiesc o perioadă mai lungă de timp departe de casă. Deși universitățile din UK au printre cele mai bune facilități din Europa la nivel de cazare, camera în care vei locui s-ar putea să ți se pară destul de impersonală. Așadar, experții Mirunette îți oferă câteva sugestii:

  • Adu-ți propriul tău set pentru pat.
  • Printează-ți postere și fotografii ale persoanelor dragi din viața ta – majoritatea universităților au în cameră panouri de pluta mari pe care poți să-ți pui orice îți doresti.
  • Decorează-ți mobila cu diverse accesorii personale.
  • Luminițe sau lămpi diferite pentru birou sau camera pentru o schimbare de atmosferă.
  • Plante (nu uita sa le uzi!)
​5. Înscrie-te în societățile pentru studenți.

Pe parcursul primei săptămâni (săptămâna introductorie sau fresher’s week cum i se spune în UK), fiecare universitate organizează târguri unde vei avea ocazia să vorbești cu organizațiile studențești. Aceste organizații sau societăți oferă diverse activități pentru studenți, reunind totodată oameni carora fie le place același sport (societatea de fotbal, baschet, etc), fie au aceleași hobby-uri (scrierea creativă, filmele, etc), fie au aceleași interese (Harry Potter, Dr. Who, ciocolata, etc). O astfel de societate studențească îți oferă oportunitatea de a-ți face prieteni într-un mod rapid și sigur.

De ce sa alegi o universitate din strainatate?

Universitatile din UK, Europa si USA sunt in masura sa-ti asigure pregatirea necesara!

Aplicarea la o universitate din strainatate este un proces complex! Iti doresti sa studiezi intr-un mediu academic cu performante inalte? Echipeaza-te cu toate informatiile inainte de a aplica la o universitate! Te asteptam cu drag!

Mai departe, indrazneste sa dai curs aspiratiilor tale si pregateste-te sa pui bazele specializarii pe care o vei practica o viata intreaga. Universitatile prestigioase din strainatate isi asteapta studentii din toate colturile lumii. Afla mai multe detalii chiar acum!

Daca inca te mai gandesti care este cea mai potrivita cariera pentru tine, specialistii educationali Mirunette iti vin in ajutor! Afla care sunt competentele tale, la ce te pricepi cel mai bine sau care sunt activitatile care iti displac, cum iti evaluezi abilitatile in diferite domenii si care sunt ocupatiile care te-ar interesa. Afla despre tine, descopera-te, apoi aplica la universitate! Nu stii cum? Contacteaza imediat un specialist educational Mirunette! :)

Acreditari