Interesant de Citit

Totul despre examenele A-levels

A-Levels

Decizia de a studia in strainatate este una extrem de importanta si nu una care sa fie luata nechibzuit. Insa aduce cu ea si o multitudine de beneficii care te insotesc o viata intreaga, de la un puternic palmares academic, pana la incredere si experienta de viata sau o multime de prieteni noi.

Ca elev international, este posibil sa nu fii familiarizat cu termenul de A-Levels, iar acestea sunt foarte diferite de bacalaureatul din Romania. Urmareste mai jos toate detaliile pe care ai nevoie sa le stii :

Ce sunt examenele A-levels si cand se sustin?

Cunoscuta oficial sub numele de GCE Advanced Level (General Certification of Education Advanced Level), programa de A-levels consta in studierea intensiva pe parcursul a 2 ani a 3/4 materii la alegerea elevilor. Finalul celor 2 ani se concretizeaza intr-o serie de calificari recunoscute international cu care se aplica in continuare la universitate. Examenele de A-levels se sustin, de obicei, in intervalul 16-18 ani si reprezinta apogeul invatamantului secundar superior (liceu), insa ele pot fi sustinute si mai tarziu, la varsta adulta.


Cum sunt structurate examenele A-levels si cate calificari ar trebui sa ai?

Examenele de A-levels se divid in examene AS levels, sustinute in primul an, si examene A2, sustinute in cel de-al doilea an. De obicei, elevii studiaza 4 materii pentru nivelul AS si pot alege sa renunte la una pentru nivelul A2, ramanand astfel cu 3 materii complete (full A-levels = AS + A2), conditia minima pentru oricare universitate de prestigiu. Atat nivelul AS, cat si A2, sunt impartite intr-o serie de module care acopera diferite tematici ale curriculum-ului. In timp ce nivelul AS este focusat pe achizitia si aplicarea cunostintelor si abilitatilor, nivelul A2 este conceput pentru dezvoltarea competentelor pentru analiza si evaluare critica.

Multi elevi aleg sa studieze mai mult de 3 materii pentru A-levels, in special aceia care sunt concentrati pe partea academica si aspira la admiterile in universitatile de top. Mai mult, unele scoli si colegii isi stabilesc o materie extra obligatorie (General Studies), fie doar la nivelul AS (in primul an) sau ca materie completa A-level (adica se studiaza si la nivel AS, si la nivel A2) ; scopul acestei materii este de a extinde notiunile de cunostiinta generala si abilitatile de gandire critica, dar, in general, nu este suficient ca aceasta materie sa inlocuiasca una din cele 3 obligatorii pentru cerintele minime la universitati. Intr-adevar, nu toate materiile de A-level sunt valorizate in egala masura ; “materiile traditionale” precum Literatura Engleza, Matematica sau Fizica sunt mult mai bine vazute si apreciate decat materiile nou introduse in curriculum precum Media Studies sau Psihologie.


Cum sunt evaluate examenele A-level ?

Examenele de A-level iau forma unor lucrari scrise, la care se adauga munca fiecarui elev depusa in timpul orelor si studiului individual. Pentru cei coplesiti de emotia examenului scris, munca individuala reprezinta oportunitatea ca fiecare sa-si evidentieze diverse abilitati academice intr-un mediu mai putin presant. 

Examenele se sustin la finalul fiecaruia din cei 2 ani, in lunile Mai si Iunie si, de multe ori, se succed unei perioade de studiu (inclusa in structura anului academic) in care fiecare are timp sa-si revizuiasca materia, mai degraba decat sa urmeze un program traditional de mers la cursuri. Rezultatele finale se afiseaza in luna August.


Ce note se pot obtine la examenele A-level ?

Examenele sunt notate de la A* la U, unde A*este nota maxima, reprezentand un scor total intre 90-100%, iar U este nota minima (Unclassified). Pe certificatul final, apare atat nota pentru fiecare modul, cat si cea finala.


O alternativa la programa de A-levels: Bacalaureatul International (IB)

Din ce in ce mai multe scoli si colegii din Marea Britanie adopta programa de IB, o calificare recunoscuta international si considerata a fi mai dificila si mai riguroasa decat A-levels. Se constituie din 6 materii si asigura o arie de predare mai extinsa, inclusiv o limba straina si matematica obligatorii, o veste mai putin placuta pentru cei care abia asteaptati sa renuntati la cea din urma J. Sistemul de notare este diferit fata de A-levels ; IB-ul este notat pe o scala de la 1 la 7 puncte pentru fiecare materie, existand posibilitatea de a se obtine pana la maxim 3 puncte in plus pentru componentele Teoria Cunoasterii (Theory of Knowledge) si Extended Essay, maximul pe puncte ajungand pana la 45 de puncte. Exista o singura examinare pentru IB la finalul celor 2 ani de studiu.

Afla totul despre programa de Bacalaureat International (IB), gasiti AICI!

Mirunette despre studiile in strainatate

Ti-am pregatit cele mai bune articole, astfel incat tu sa poti lua o decizie informata.

Inainte de a aplica la o scoala sau la un liceu in strainatate ne gandeam ca ar fi util sa iti prezentam mai multe resurse care te vor ajuta sa iei cea mai buna decizie pentru tine. Aplicarea la un liceu in strainatate este un proces complex si o decizie cruciala pentru viitorul tau. 

Iti recomandam cateva articole si materiale care te vor pune in tema cu mediul academic din occident si lucrurile importante pe care trebuie sa le afli pentru dezvoltarea ta personala. 

Aspiratiile tale sunt mult prea importante, asadar informeaza-te si spor la citit!

Ia legatura cu un specialist Mirunette!

 

Acreditari