Interesant de Citit

5 Diferente intre sistemul de invatamant britanic si cel romanesc

Anii de liceu petrecuti intr-un colegiu de tip Sixth Form (ce include ultimii doi ani de liceu) in UK te vor pregati pentru studiile universitare, astfel ca vei descoperi diferente mari in ceea ce priveste dificultatea si aprofundarea materiilor studiate. In acest articol, vom incerca sa clarificam intrebarile pe care le ai cu privire la aceasta tranzitie si vom analiza cateva diferente-cheie intre sistemul de invatamant britanic si cel romanesc.

sixth form college

Modul de lucru in cadrul programei de tip A-level va fi diferit; un prim exemplu este ca vei invata in clase mult mai mici (de maxim 12 elevi). Fiind o schimbare semnificativa in modul tau de viata, aceasta tranzitie va veni cu lucruri noi la care va trebui sa te adaptezi. Nu ai de ce sa te ingrijorezi; programa A-Level te va indruma spre tipul de studiu pe care il vei urma la universitate si te va pregati pentru momentul in care vei experimenta un stil de predare si de viata diferit fata de ce ai intalnit pana acum.

 

1. Numarul materiilor

Incepem cu o veste buna: in cazul in care intampini dificultati la matematica, nu este obligatoriu sa o studiezi la A-level. Daca pana acum te-ai obisnuit sa studiezi mai mult de 10 materii, la A-level acest numar va scadea drastic. Vei studia doar 3 materii care te intereseaza si pe care le vei aprofunda, renuntand la cele care nu iti plac. Acest lucru ar trebui sa te motiveze mai usor sa inveti. Cu toate acestea, cand iti alegi materiile, te sfatuim sa te gandesti la ce curs vei aplica la universitate pentru ca exista specializari care solicita anumite cursuri.

 

2. Nivelul de dificultate

Aminteste-ti cand ai inceput liceul; ti s-a parut greu, nu? Sigur acum ti se pare mult mai usor. Dupa cum te poti astepta, programa A-level este mai dificila decat programa pe care o urmezi in prezent. Chiar daca va parea mai grea la inceput, programa A-level iti va dezvolta abilitatile academice - cum ar fi gandirea critica si analitica.

 

3. Nivelul de asteptari

Programa de tip A-level este mai concentrata pe analiza si pe dezvoltarea gandirii critice a elevului iar invatatul pe de rost nu este deloc incurajat. Profesorii vor avea asteptari mai mari si te vor solicita mai mult. Ideile originale vor fi apreciate, ceea ce te va pregati pentru universitate. Nimeni nu se va astepta la o transformare peste noapte si vei fi incurajat sa iti dezvolti abilitatile academice necesare pentru viitor.

 

4. Libertatea acordata elevilor

Spre deosebire de programul tau de pana acum, intr-un Colegiu Sixth Form vei avea mai multe perioade de “libertate”. Cel mai probabil vei avea libertatea sa parasesti campusul scolii cu conditia sa te intorci la timp pentru urmatoarea ora.  Cei mai multi elevi prefera sa isi foloseasca perioadele libere pentru a invata, insa nu este o regula impusa. Chiar daca vei primi un orar, va trebui sa te obinuiesti sa iti asumi responsabilitatea pentru timpul de studiu. Este un exercitiu foarte bun pentru time-management si un skill de care vei avea nevoie atat la universitate cat si la viitorul job!

 

5. Codul vestimentar

Avand in vedere ca vei fi tratat ca un adult in ultimii doi ani de liceu, multe scoli renunta la uniforme. Unele scoli impun un cod vestimentar “smart” (camasa, sacou si pantaloni/fusta pana la genunchi), altele vor avea o abordare mai relaxata.


Te invitam sa experimentezi si tu sistemul de invatamant britanic! Mirunette iti este insotitor, iar anul acesta ti-am pregatit un Concurs de Burse care iti ofera posibilitatea de a studia ultimii doi ani de liceu la una dintre institutiile academice de renume din Marea BritanieEarlscliffe 6th Form College este pregatit sa te echipeze cu cel mai competitiv dosar de aplicare la universitatile prestigioase din Marea Britanie si nu numai. Citeste aici cum poti castiga o bursa in UK. Te asteptam la competitie!

Mirunette despre studiile in strainatate

Ti-am pregatit cele mai bune articole, astfel incat tu sa poti lua o decizie informata.

Inainte de a aplica la o scoala sau la un liceu in strainatate ne gandeam ca ar fi util sa iti prezentam mai multe resurse care te vor ajuta sa iei cea mai buna decizie pentru tine. Aplicarea la un liceu in strainatate este un proces complex si o decizie cruciala pentru viitorul tau. 

Iti recomandam cateva articole si materiale care te vor pune in tema cu mediul academic din occident si lucrurile importante pe care trebuie sa le afli pentru dezvoltarea ta personala. 

Aspiratiile tale sunt mult prea importante, asadar informeaza-te si spor la citit!

Ia legatura cu un specialist Mirunette!

 

Acreditari