Scoli si licee in strainatate

Totul despre programa de Bacalaureat International (IB)

Bacalaureat International (IB)

Decizia de a studia in strainatate este una extrem de importanta si nu una care sa fie luata nechibzuit. Insa aduce cu ea si o multitudine de beneficii care te insotesc o viata intreaga, de la un puternic palmares academic, pana la incredere si experienta de viata sau o multime de prieteni noi.

In ultimii ani din ce in mai multe scoli si licee din UK adopta si programa de bacalaureat international (IB) alaturi de cea traditionala A-Level. Daca in articolele trecute am adus cateva informatii minime despre acest program, urmareste mai jos toate detaliile pe care mai ai nevoie sa le stii :

La ce se refera diploma de Bacalaureat International IB?

Bacalaureatul International este o programa academica ce dureaza 2 ani, provocativa si echilibrata, cu examene finale, care pregateste elevii cu varste cuprinse intre 16 si 19 ani pentru succesul la Universitate si mai departe in viata.

Programa echipeaza elevii pentru participarea eficienta la o societate care evolueaza atat de rapid prin faptul ca ii ajuta:

 • Sa se dezvolte fizic, intelectual, emotional si etic;
 • Sa-si imbogateasca cunostiintele, studiind 6 materii din arii curiculare diferite;
 • Sa dezvolte abilitati si o atitudine pozitiva asupra invatarii, care ii va pregati pentru studiile superioare ;
 • Sa studieze cel putin 2 limbi straine ceea ce duce la dezvoltarea intelegerii culturilor diferite;
 • Sa realizeze conexiuni intre disciplinele traditionale si sa exploreze natura cunostintelor prin intermediul cursului unic de Teoria cunoasterii (Theory of Knowledge) inclus in programa;
 • Sa intre in profunzimea unei arii de interes academic prin intermediul viziunii a mai multor discipline in cadrul eseului extins (Extended Essay);
 • Sa se dezvolte personal si interpersonal prin CAS (Creativity, Action, Service). 

  Esenta programei consta in:

 1. Extended Essay – care solicita elevilor sa se angajeze intr-o cercetare independenta asupra unei materii studiate la clasa .
 2. Theory of Knowledge (TOK) – care dezvolta o abordare coerenta asupra invatarii. In cadrul acestui curs de gandire critica, elevii vor invata cum sa-si adanceasca intelegerea cunostintelor pe care le dobandesc.
 3. CAS (Creativity, Action, Service) – implica elevii intr-o serie de activitati de-a lungul programului. Creativitatea incurajeaza elevii sa se inscrie la cursurile de arta si gandire creativa. Actiunea cauta sa dezvolte un stil de viata sanatos prin activitate fizica. Iar actiunile umanitare ofera noi cai de invatare cu valente academice. Cele 3 aspecte ale CAS-ului amplifica dezvoltarea personala si interpersonala a elevilor prin invatarea experientiala, calatorii si descoperirea de sine.

Structura curriculum-ului este formata din 6 grupe de materii din arii diferite de studiu:

 1. Studies in Language and Literature
 2. Language Acquisition
 3. Individuals and Societies
 4. Sciences
 5. Mathematics
 6. The Arts

Elevii trebuie sa aleaga o materie din fiecare grupa din primele 5. Optiunea 6 va fi fie o arta (din grupa 6) sau o a doua materie din primele 5 grupe. De asemenea, materiile sunt disponibile la nivel inalt (High Level) sau nivel standard (Standard Level).  Cel putin 3 si nu mai mult de 4 materii pot fi studiate la nivel inalt, in timp ce restul vor fi studiate la nivel standard.

Materiile disponibile pentru fiecare grupa pot fi astfel:

 


Cum este evaluat examenul de Bacalaureat International (IB)?

Elevii vor sustine la finalul celor 2 ani de studiu examene scrise la materiile studiate.  


Care este sistemul de notare al examenelor de Bacalaureat International (IB)?

Notele obtinute de candidati pot varia de la 1 (cea mai mica) la 7 (cea mai mare). De asemenea, ei sunt notati si pe baza Theory of Knowledge si Extended Essay de unde pot obtine puncte in plus. La final, diploma de IB este obtinuta de elevii care instrunesc cel putin 24 de puncte la evaluare, nivelul corespunzator  unor cunostinte minime de-a lungul curriculum-ului. Punctajul cel mai inalt care se poate obtine este de 45 puncte.


O ALTERNATIVA LA PROGRAMA DE BACALAUREAT INTERNATIONAL: A-levels

Cunoscuta oficial sub numele de GCE Advanced Level (General Certification of Education Advanced Level), programa de A-levels consta in studierea intensiva pe parcursul a 2 ani a 3/4 materii la alegerea elevilor. Finalul celor 2 ani se concretizeaza intr-o serie de calificari recunoscute international cu care se aplica in continuare la universitate. Examenele de A-levels se sustin, de obicei, in intervalul 16-18 ani si reprezinta apogeul invatamantului secundar superior (liceu), insa ele pot fi sustinute si mai tarziu, la varsta adulta.

De ce servicii educationale cu Mirunette?

Vino alaturi de o echipa entuziasta si profesionista pregatita sa raspunda nevoilor tale!

Aplicarea la un liceu in Marea Britanie este un proces complex in care esti implicat atat tu, viitorule candidat, cat si familia ta si, desigur, Mirunette! Iti doresti sa studiezi intr-un mediu academic cu performante inalte? Echipeaza-te cu toate informatiile inainte de a aplica! Te asteptam cu drag!

Mai departe, indrazneste sa dai curs aspiratiilor tale si pregateste-te sa pui bazele specializarii pe care o vei practica o viata intreaga. Universitatile prestigioase isi asteapta studentii din toate colturile lumii. Afla mai multe detalii chiar acum!

Daca inca te mai gandesti care este cea mai potrivita cariera pentru tine, iti venim in ajutor! Afla care sunt competentele tale, la ce te pricepi cel mai bine sau care sunt activitatile care iti displac, cum iti evaluezi abilitatile in diferite domenii si care sunt ocupatiile care te-ar interesa. Afla despre tine, descopera-te, apoi aplica! Nu stii cum? Contacteaza imediat echipa Mirunette! :)

Acreditari