Alegerea tarii si a domeniului de studiu – promisiunea spre o cariera de succes!

Atingerea unei cariere de succes este cu siguranta obiectivul principal urmarit de orice elev, student si mai ales parinte. In ultimii ani, studiile in strainatate au devenit o optiune principala pentru cei care sunt dispusi sa iasa din zona lor de confort, pentru cei ambitiosi si hotarati ca anii de studiu sa reprezinte baza pentru o cariera de succes. Efortul insa nu se opreste doar la a pleca sa studiezi in strainatate, adaugandu-se aici si necesitatea alegerii unui domeniu de studiu de care esti pasionat dar care iti va  aduce recunoastere si apreciere profesionala.

Urmeaza-ti visurile, insa nu uita sa folosesti o harta buna

Este important sa studiezi ce iti place, insa la o universitate cat mai buna, deoarece prin intermediul accesului la informatii pertinente, facilitati moderne si personal pregatit se va putea genera succesul viitorului profesional. Un amanunt nu foarte evident, dar totusi crucial este alegerea corespunzatoare a unei tari unde studentul se poate acomoda repede si armonios. In acest fel se poate inlatura riscul de a nu putea excela profesional, de a nu gasi prieteni sau de a nu putea gasi mijloacele de adaptare sociala si culturala.

Acesta este unul dintre motivele pentru care tara in care vei studia trebuie aleasa dupa o indelungata analiza. Cu toate acestea, experientele multiculturale pot facilita o maturizare rapida si pot ajuta studentul sa isi comunice nevoile mai eficient. Fie ca te gandesti la Marea Britanie, Suedia, Finlanda, Danemarca, Olanda, Elvetia sau USA, impactul cultural va fi extrem de puternic iar fara o stapanire a propriilor emotii si temeri, demersul de a te acomoda intr-o alta tara poate fi pus in pericol.

Fettes College, Scotland

Sa alegem domeniul potrivit – de timpuriu si cu simt de raspundere

Am vorbit despre importanta alegerii unui domeniu de succes si impactul adus de tara aleasa pentru studiu. Acum sa analizam domeniul de studiu, dar in acelasi timp si partea financiara.

In probabilitatea in care sunteti hotarati asupra domeniului, este indicata incercarea unui program de tabere individuale. Printr-un asemenea program, viitorul student poate sa isi puna la incercare cunostintele si aptitudinile prin practicarea lor in cadrul unei universitati occidentale. Prin aceasta oportunitate, elevul poate experimenta, nefiind nevoit sa ia o decizie pe termen lung. Cu alte cuvinte, dupa doua saptamani, el poate sti cu siguranta daca ii place tara si cultura pe care a ales-o, dar si domeniul pe care inainte il considera potrivit si sub control.

Spre deosebire de taberele de grup, taberele individuale pun accentul pe stabilirea clara a obiectivelor si perspectivelor viitorilor studenti, combinand toate aceste lucruri cu excursii interesante, activitati captivante si stilul de viata occidental.

Domeniile de studiu cele mai cautate

Programele de studiu cele mai performante sunt in general aferente domeniilor precum medicina, artele, business, design, fashion, IT sau HORECA.

O parte a succesului universitatilor din occident se datoreaza in primul rand cercetarilor pe baza carora aceste institutii isi aleg domeniile de studiu. Astfel, datorita orientarii spre elasticitatea pietei, numarul mediu de studenti absolventi este apropiat de oferta disponibila pe piata respectiva. Din acest motiv, in Marea Britanie procentul absolventilor angajati pe domeniu de studiu este de peste 95%. Specialistii in educatie considera serviciile de consiliere un amanunt extrem de important pentru ca: viitorul student va avea sanse mai mari in a-si alege domeniul potrivit si va putea trece prin procesul de inscriere mult mai usor.

Optiunile nu sunt putine, asadar tot ce trebuie sa faci este o analiza obiectiva (fie asistata de specialisti fie individuala), pentru ca intr-un final sa alegi tara, cultura si domeniul potrivit.