Testele PISA si sistemul de invatamant finlandez

Cu sarbatorile de iarna care bat la usa tot mai puternic, ne-am gandit sa ne orientam atentia spre Finlanda, tara lui Mos Craciun. Vom analiza sistemul de invatamant din aceasta frumoasa tara scandinava si vom explica motivele din spatele succesului de la nivel european si mondial. Totodata, vom analiza si testul PISA, de la concept si impact, la statistici, rezultate si interpretarea acestora.

Ce este PISA si la ce ajuta?

Programul pentru Evaluare Internationala a Studentilor (OECD/PISA) este o evaluare standardizata la nivel international, avand scopul masurarii pregatirii elevilor de 15 ani. Se urmareste modul in care acestia pot face fata provocarilor unei societati care solicita din ce in ce mai multe cunostinte. Varsta de 15 ani a fost selectata intrucat, aproape in toate tarile OECD, elevii isi incheie ciclul invatamantului obligatoriu, iar in acest mod este cuantificat nivelul cunostintelor, modului de gandire, dar si deprinderile, aptitudinile si atitudinile obtinute in cei 10 ani de invatamant institutionalizat. Prin acest test se pot analiza toate cele amintite mai sus, intr-un moment crucial al vietii unui copil. Din acest punct se va putea vedea asadar directia exacta pe care un elev va trebui sa o urmeze, direct proportional cu aptitudinile si pasiunile sale.

Indicatorul eficientei si evolutiei – testul PISA

Conform rezultatelor din 2019 de la testele PISA, Finlanda ocupa al 3 loc, la diferente foarte mici fata de Estonia, respectiv Canada. Chiar si cu acest loc al treilea, Finlanda este considerata tara cu cel mai calitativ sistem de invatamant din lume, pentru ca daca se face o analiza pe termen lung (conform cifrelor oficiale ale acestor teste), Finlanda se claseaza de foarte multi ani (aprox. 10 ani) in primele locuri, in timp ce tari precum Koreea de Sud, Regatul Unit, Irlanda sau SUA oscileaza (insa se afla in top 10).

Astfel, de-a lungul anilor, Finlanda a dominat continental European, atat la nivelul de trai, dar mai ales la calitatea educationala. Conform dateor OECD, aceasta tara depaseste cu mult media europeana (487 puncte la citire, 489 la stiinte si matematica), obtinand rezultate de 520 de puncte la citire, 512 la matematica si 518 la stiinte. La nivel mondial, Finlanda se intrece cu tari precum China (incluzand Macao, Hong Kong) si Singapore.

Un sistem educational bun are nevoie de timp si fonduri

Succesul sistemului educational nu se rezuma doar la aceste rezultate, respectiv materii, ci la un cumul de factori. La acesti factori se adauga o serie de reforme educationale aplicate in urma cu circa 40 de ani, acordandu-se totodata fonduri pentru educatie, cercetare si dezvoltare. La toate acestea se adauga schimbarea si adaptarea mentalitatii oamenilor la cerintele vremii. Astfel, s-a ajuns la cresterea increderii acordate acestui important aspect al societatii. Se observa asadar importanta mentinerii unui plan educational mai mult de 10 ani, afirmatie sustinuta si de sotii Talpes (importanti sustinatori ai restructurarii si revitalizarii sistemului educational din Romania) intr-un interviu acordat la un post de radio. Cuplul care detine BitDefender este extrem de ingrijorat de situatia actuala a sistemului de invatamant romanesc, motiv pentru care au inceput o serie de proiecte in parteneriat cu mai multe ONG-uri.

Afla mai multe despre planul bun-voit al sotilor Talpes

Dintre motivele pentru care Finlanda detine un sistem educational superior, amintim:

  1. Profesori extrem de bine pregatiti academic si avantajati de talentele oratorice.
  2. Activitati interesante sunt incluse in mod recurent in programa.
  3. Acordarea de fonduri ample pentru copiii slab pregatiti.
  4. Predarea nu se face pentru testare.
  5. Profesorii au putere de decizie.

Care credeti ca sunt alte motive care contribuie la buna dezvoltare a unui elev?

Vezi modele PISA