Feedback group leaderi – tabara de vara Oxford Headington 31 iulie – 14 august 2011

 Buna ziua,

Cuvintele sunt prea sarace pentru a putea descrie maretia si respectul pe care il impune o „cetate a invataturii” de talia batranului OXFORD. Spun „batranul”, deoarece este cel mai vechi centru universitar al lumii, si in acelasi timp,cel care a contribuit intr-o proportie covarsitoare la dezvoltarea si progresul omenirii.
Ne-am apropiat cu mare respect de acest receptacol de invatatura, copii dornici de a participa la niste cursuri extrem de folositoare, si adulti coplesiti de istoria vie de la fiecare pas.
In prima zi am facut un tur al orasului universitar si am putut vizita Colegiul TRINITY, primul din istoria Oxford-ului care a acceptat fete. Am vazut si University College, cel mai vechi colegiu infiintat la inceputul anilor 1000! Pedeapsa pentru studentii nesilitori era ……moartea! La fel de incitant, Christ Church, unde s-a filmat pentru Harry Potter.
Copiii s-au integrat imediat in atmosfera britanica, atat de diferita de de cea de acasa. S-au imprietenit cu alti studenti veniti din Spania, Portugalia, Germania, Franta, Rusia, China si Japonia. Atat la cursuri, cat si la discoteca sau concursuri, sau competitiile sportive, toti invata sa accepte „diferenta”.
In afara imbunatatirii limbii engleze, invatam sa fim deschisi la toate tipurile de culturi si obiceiuri, legam prietenii la care nu ne-am fi gandit, care pot dura o viata!
Am facut excursii minunate la BLENHEIM PALACE, resedinta ducelui de Marlborough si locul de nastere a lui Winston Churchill, si la HAMPTON COURT, celebrul palat al regelui Henric al VIII-lea, locuri frematand de istorie pura,despre care multi doar citesc in carti.
Am vazut si incantatorul colt de natura protejata, COTSWOLDS, un parc urias plin cu animale si plante minunate.
Am avut ocazia sa traim „in papucii” studentilor de  la Oxford, in camerele lor, sa mancam la cantina lor (foarte diversificata), si sa stam in bancile lor, nu e putin lucru, e chiar extraordinar, pentru un tanar roman care aspira la o invatatura inalta!
Inchei cu citatele care te intampina la intrarea in Oxford Brookes University, unde am fost noi:
„Toata viata esti student, niciodata profesor. Trebuie sa mergi tot timpul inainte.”
si
„Daca toata lumea gandeste la fel,inseamna ca cineva nu gandeste”.
 
Magdalena B. (group leader Tabara de vara Oxford Headington 2011)