Feedback group leaderi – tabara de vara Oxford Headington 17 – 31 iulie 2011

TABARA OXFORD HEADINGTON,  O EXPERIENTA DE VIATA TIPIC BRITANICA
Mai ieri ne pregateam bagajele atat fizic, cat si psihic pentru a decola spre un loc mult visat si foarte iubit de unii dintre cei mai de seama oameni de stiinta, cultura, arta a lumii – Oxford –  cel mai mare si cel mai de prestigiu centru universitar din Marea Britanie.
La Oxford Brookes University-Headington Campus am petrecut doua saptamani de vis, in stilul de viata tipic britanic; acolo unde parca si timpul iti ofera unica sansa de a medita, de a trai din plin fiecare clipa, nefiind conditionat de minutele si orele care trec cu o repeziciune inimaginabila. Stilul de viata britanic poate parea la inceput foarte rigid, fiind stilul in care cuvintele cheie sunt punctualitate, detaliu si originalitate, un stil daca nu foarte diferit, un pic altfel pentru noi cei care nu facem parte din Regat.
Pe toata perioada sederii, am avut parte de sustinerea staff-ului scolii, care s-a ocupat in detaliu de fiecare activitate organizata in afara orelor de curs (Miniolympics, Sports and Crafts, karaoke, etc), de fiecare excursie care era deja prestabilita sau optionala pentru grup (Costswold Wildlife Park – o locatie ce imbina intr-un mod extraordinar lumea animalelor salbatice, domestice, si a reptilelor, Blenheim Palace – unul dintre cele mai frumoase castele din Regat, care ne-a incantat cu gradinile superbe din care parca nu vroiai sa mai pleci, o atmosfera feerica ce te face sa plutesti).
Inca de la sosire, cei din staff-ul scolii ne-au facut un tur al Oxford-ului care ne-a facut sa simtim cu adevarat ce a insemnat si ce inseamna acest faimos centru universitar; colegii impozante nu doar prin cladirile lor cat si prin arhitectura unica pe care am avut sansa sa o admiram  din interior: Christ Church College, Trinity College. Totul era foarte curat si foarte bine organizat, o atmosfera ce te indemna spre aspiratii inalte.
Pentru ca experienta sa fie cu adevarat unica si completa am vizitat si alte doua orase care ne-au facut pentru cateva clipe sa ne simtim cu adevarat britanici, Straford-upon-Avon, unde am admirat locul natal al marelui poet si prozator William Shakespeare, muzeul si casa in care si-a petrecut cele mai importante momente din viata; si mai apoi Cambridge al doilea mare centru universitar dupa Oxford unde am vizitat King’s College, unul dintre cele mai frumoase colegii dintre cele 31 ale prestigioasei Universitatii Cambridge.
Nu puteam insa sa parasim Regatul Unit al Marii Britanii fara sa vizitam metropola londoneza care de fiecare data parca e mai impozanta si mai surprinzatoare prin arhitectura obiectivelor sale turistice, prin manifestarile culturale, artistice si sportive. Am pornit intr-un tur al Londrei de la Westmister ne-am plimbat pe langa Palatul Parlamentului, unde ne-am fixat ceasul dupa gongul Big Ben-ului, am vizitat  parcul St. James, am admirat resedinta reginei Elisabeta a II-a – Palatul Buckingham, Trafalgar Square si ne-am oprit in Piccadilly Circus, unde ne-am despartit si am plecat la cumparaturi pe faimoasa Oxford Street.
Cat despre cazare si mancare si acestea au fost de o calitate buna, pe masura asteptarilor,  tipice campusurilor universitare britanice si internationale, elevii au putut degusta feluri de mancare tipic britanice si au fost cazati in camere in care poate odinioara au stat si mari personalitati.
La finalul acestei experiente de neuitat care ramane Oxford Headington putem spune ca toti am reusit sau cel putin am incercat sa simtim, sa traim, sa fim britanici nu doar cunoscand foarte bine tainele limbii engleze dar si cultura si civilizatia britanica.
Am traim impreuna bucuria de a fi studenti si profesori in inima celui mai mare si de prestigiu centru universitar din Marea Britanie
Prof. Ana-Maria Bostan (group leader – tabara de vara Oxford Headington 17 – 31 iulie 2011)