De ce sunt sporturile si calatoriile importante pentru dezvoltarea tinerilor?

Chiar daca activitatea academica si rezultatele bune pot reprezenta idealurile elevilor si studentilor, in acelasi timp si sportul poate ajuta la o dezvoltare armonioasa care sa modeleze caracterul tanarului si viziunea sa asupra lumii. Tari precum Marea Britanie, tarile nordice si SUA au inteles acest lucru, facand astfel din institutiile lor un mijloc prin care sa se starneasca dorinta tinerilor la un stil de viata sanatos si activ, dar mai ales la dezvoltarea sentimentului de apartenenta.

“Mens sana in corpore sano” – Juvenal

Privit generic, sportul este activitatea care mentine corpul in forma si sanatatea sub control, insa importanta acestuia nu se opreste aici. Exercitiile fizice ajuta la constientizarea importantei disciplinei, responsabilitatii, lucrului in echipa, apartenentei la grup, increderii in sine, instinctului de lider, respectului.

Studiile psihiatrului Gabriella Bondoc demonstreaza faptul ca exercitiul fizic ajuta la ameliorarea tulbularii de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD), o afectiune incurabila, care poate fi doar tinuta sub control. Un alt studiu efectuat in Norvegia pe un esantion de 795 de copii cuprinsi intre 6 si 10 ani arata ca activitatea fizica moderata sau intensa reprezinta strategia optima pentru prevenirea si chiar reducerea starilor depresive. S-a demonstrat astfel ca sedentarismul este un factor major al inceperii si acutizarii depresiei si anxietatii. Alte studii de specialitate confirma importanta exercitiilor fizice pentru cresterea circulatiei sangelui spre creier, ceea ce ajuta sistemul nervos sa intareasca legaturile sinaptice. Astfel, creste si concentrarea, memoria este sporita, creativitatea este stimulata. Cu alte cuvinte, practicarea sportului ajuta creierul sa functioneze mai bine.

Din punct de vedere social si cultural, sportul este unealta care creeaza sentimentul de apartenenta si comunitate, ajuta la spargerea barierelor culturale si de comunicare, chiar poate aduce oamenii impreuna, inlaturand rasismul. Un exemplu extrem de pertinent este reprezentat de studiul Universitatii Standford publicat in iunie 2019, in urma caruia  s-a descoperit faptul ca „islamophobia” in orasul Liverpool a scazut cu 18,9% din iunie 2017, atunci cand fotbalistul egiptean Mohamed Salah a devenit parte a echipei FC Liverpool. Studiul are o importanta mare, deoarece prezinta un caz rezervat intr-o tara in care statutul imigrantilor este umbrit de fenomenul Brexit.

Alte beneficii ale activitatilor extracurriculare.

Participarea la diferite tipuri de activitati poate oferi oportunitatea descoperirii unor noi perspective, interese si pasiuni care cel mai probabil nu erau constientizate. De exemplu, excursiile pot scoate in evidenta spiritul aventurier, organizatoric, poate chiar si talentul fotografic. Prin calatorit poti arata interesul pentru istorie, arhitectura, grija fata de natura sau dorinta de a cunoaste cat mai multe persoane din medii diferite. Ajungem astfel cu gandul la excursiile din taberele de vara, unde elevii isi arata in mod clar interesul in functie de oportunitati si vizitele locale disponibile.

Excursiile din taberele de grup sunt modalitatea perfecta pentru a iesi din zona de confort! Explicatia este clara, pentru ca aventurierul este impins sa incerce lucruri noi, in locuri putin sau deloc familiare. Totodata, prin calatorit este mult mai usor sa va invingeti fricile si sa scapati de rutina, deoarece in acele momente viata este perceputa intr-o maniera mult mai ludica.

De asemenea, orizonturile si perceptia asupra vietii prind o conotatie diferita, orientata spre socializare si spre valorile inter umane. O persoana care calatoreste devine din ce in ce mai sociabila, deoarece abilitatile de comunicare sunt folosite pentru a relationa si a cunoaste, nu doar din necesitate.

Prin toate premisele prezentate mai sus, putem afirma ca sportul si activitatile extra scolare in general, ajuta practicantul sa se adapteze mai usor noii culturi, sa inlature barierele de comunicare, deoarece prinde incredere in fortele proprii. Astfel, isi poate face prieteni mult mai usor si in mod clar, va avea parte de experiente mai complete.