Beneficiile cunoasterii unei limbi straine

Prin invatarea unei limbi straine, o persoana isi poate dezvolta atat creativitatea cat si viziunea de ansamblu. Raspunsurile si solutiile sunt gasite astfel mult mai usor, oferind satisfactii sporite persoanei in cauza.

Cunoasterea unei limbi straine ajuta la dezvoltarea creativitatii.

Explicatia este simpla, deoarece prin cunoasterea unei limbi straine, o persoana poate sa proiecteze scenariul intampinat si in cea de-a doua limba cunoscuta. Astfel, creierul va putea analiza si interpreta respectiva intrebare sau problema intr-un mod total diferit. Efectul acestui fenomen duce la o dezvoltare a flexibilitatii mintii, mai ales la copii. Asa cum din punct de vedere fizic un copil este flexibil, acelasi lucru se intampla si cu gandirea sa. Efortul intelectual suplimentar dezvolta astfel anumite zone vitale ale creierului.

Prin expunerea timpurie la doua sisteme lingvistice, copilul devine pregatit pentru tranzitul natural, progresiv si rapid de la o limba la alta. In acest fel, cunostintele si informatiile pot fi transferate intre domenii. Aceasta flexibilitate mentala ii va fi utila in viata academica, cat si in interactiunile sociale, pentru ca dupa cum s-a demonstrat statistic, persoanele bilingve vor avea mai mult control asupra atentiei. Rezultatul este reprezentat de dezvoltarea aptitudinii de multi- tasking prin flexibilitatea cognitiva.

De la o minte creativa la o lume abstracta.

Antropologia ne-a explicat felul in care bebelusul, in lipsa bagajului lingvistic, atinge si manevreaza obiecte cu scopul intelegerii factorilor externi. In lipsa cunoasterii cognitive, acesta se foloseste de disponibilitatea senzoriala. Cu trecerea timpului, copilul invata cuvantul aferent obiectului, folosind acel cuvant drept legatura cu realitatea concreta a obiectului. Astfel se naste analiza si intelegerea conceptuala a obiectelor, iar cu cat masa vocabularului este mai ampla, cu atat gandirea va fi mai complexa, ajungandu-se intr-un final chiar la exercitiul mental abstract.

Limba straina si abstracul se conecteaza deci prin acest surplus de cuvinte sau mai bine spus sinonime, pentru care mintea trebuie sa gandeasca mai mult pentru a gasi legatura cu factorii externi. Este pusa la dispozitie o noua lista de cuvinte aflate in interconectivitate, acestea avand scopul largirii vocabularului existent. Gandirea abstracta trebuie sa dispuna de retele dezvoltate de cuvinte prin care sa se poata explica mai usor gandurile complexe. Un exemplu bun este cuprinsul unei carti, care ajuta la intelegerea ideii generale, insa fara a citi cartea. La fel ajuta si comunicarea in intelegerea gandurilor, insa fara a intelege partea abstracta.

Cunoasterea unei limbi straine contribuie la cresterea tolerantei sociale a unei persoane.

Pentru a ajunge la premisa conform careia un copil este mai tolerant cu persoanele din alte culturi, trebuie analizat un alt beneficiu premergator acestuia – o noua viziune asupra lumii.

Prin invatarea unei limbi straine, viziunea asupra lumii devine una de ansamblu. Explicatia este simpla, deoarece un copil nu are de mic o viziune utopica asupra societatii in care se afla si care ii va marca existenta. Deprinderea acestei viziuni este strans corelata de cultura din care individul provine. Prin urmare, este important de mentionat ca prin invatarea unei limbi straine se vor intelege partial si valorile culturale ale acelui spatiu. Astfel, din intelegere se naste si toleranta. Legatura dintre limbi duce la contopirea culturilor, deoarece prin invatare copilul are acces direct la povestiri, sporturi, cantece si mai ales persoane fata de care se va atasa.

Prin vizitarea altor culturi, efectele sunt bineinteles marite, pentru ca el nu doar invata, ci practica si simte noi stiluri de viata, noi viziuni asupra lumii. Toleranta acestuia va creste pentru ca intelege importanta si beneficiul diversitatii, astfel va scadea probabilitatea respingerii sociale.

In concluzie, putem spune ca beneficiile invatarii unei limbi straine par evidente, iar datorita globalizarii, chiar necesare. Este totusi important sa intelegem in detaliu aceste beneficii, deoarece astfel se pot include proactiv in sistemul de valori al copilului. Asa cum alimentatia sanatoasa si stilul de viata activ sunt importante, la fel de importanta este si integritatea si dezvoltarea intelectuala. Un copil care are la dispozitie un vocabular imbogatit de o limba straina, se va putea autoregla emotional. Castigul pe termen lung este acela ca va avea chiar o inteligenta emotionala peste medie.

Credeti ca taberele internationale reprezinta solutia corespunzatoare invatarii unei limbi straine?

Echipa Mirunette