Tabara Fordham University NY 2023 (8-22 iulie)

Tabara Fordham University NY 2023Tabara Fordham University NY 2023

Copiii au studiat limba engleza in New York, USA.

Fordham University este cunoscuta pentru oferirea unei educatii de top celor peste 15,000 de studenti, din peste 65 de tari. Copiii care au participat la Tabara de Vara, organizata de Mirunette Education, la New York, in perioada 8-22 iulie, au avut parte de o experienta autentica americana.

Jurnalul de calatorie – Tabara de grup Fordham University NY 2023

Sambata dupa-amiaza, am ajuns in tabara, unde am fost invitati sa luam masa la cantina, dupa care ne-am relaxat. Am inceput sa ne cunoastem mai bine, asa am descoperit ca suntem un grup foarte unit, admirat si apreciat de organizatori.

Duminica, nu am avut cursuri, am plecat la zece din campus in Central Park. Parcul este o oaza de liniste si relaxare, in mijlocul unui oras care nu doarme niciodata. Am fost impresionati de atmosfera sa pitoreasca, cu lacurile si fantanile sale, si de diversitatea peisajelor pe care le ofera, in pofida ploii torentiale. Din fericire, a durat doar un sfert de ora si am putut adauga un bonus zilei alocate, am fost in recunoastere pe Fifth Avenue.

Luni, 10 iulie, copiii au fost repartizati la cursuri si au primit manuale foarte bune, editate in colaborare cu National Geographic. Si-au cunoscut profesorii care, intr-o prima faza le-au explicat cum sa se orienteze in NYC, cum sa citeasca harta metroului si le-au dat informatii despre populatia care locuieste aici.

Uneori, la unele grupe, in functie de nivel, discutia a continuat cu evenimentele de la 11 septembrie. Dupa pranz, am avut in program vizite pe Broadway, Fifth Avenue si Times Square. A fost o zi foarte relaxanta, desi am facut peste 20.000 de pasi.

Marti, 11 iulie, cursuri din nou, masa de pranz, dupa care ca obiective am avut: the Vessel, the High Line si Little Island. The Vessel este o structura impresionanta din Hudson Yards, o creatie contemporana futurista care aduce o nota de modernitate New York-ului. Dupa ce am petrecut cateva momente in interiorul acestui monument grandios, am luat-o la pas catre Little Island, un traseu de jumatate de ora pe the High Line (aproape 2.5 km).

Este un parc liniar, strabatut de o poteca feroviara creata pe locul unde era sina de cale ferata, care uneste the Vessel de Little Island. La capatul acestui traseu am ajuns pe Little Island, un parc insular artificial din raul Hudson, la vest de Manhattan, deschis publicului dupa pandemie in 2021. Copiii au baut o cola americana la terasa si au cantat la un pian public. Inainte de a ne intoarce in campus, am facut o oprire la Chelsea Market, unde ne-a suprins arhitectura locului: nu este nici pe departe o piata, in sensul in care ne-am fi asteptat, este un conglomerat de pub-uri si magazine care surprind influenta englezeasca.

Miercuri, 12 iulie, a fost o zi la fel de concentrata ca si celelalte, cu cursuri dimineata, cu masa de pranz in campus si cu cina in oras la Dallas BBQ Times Square. Obiectivul vizitat astazi a fost American Museum of Natural History, fondat in 1869 si care contine 45 de sali permanente de expozitie printre care „The Rose Center for Earth and Space” si planetariul „Hayden„. Impresionante au fost galeria cu dinozauri si expozitia cu pietre pretioase si semipretioase.

Joi, 13 iulie, dimineata cursuri, dupa masa de pranz, am vizitat Rockefeller cu Top of the Rock. Copiii au fost impresionati de privelistea incredibila pe care o ofera acoperisul acestei cladiri, se pot vedea panorame superbe ale orasului New York, inclusiv Central Park si Empire State Building. De asemenea, ne-a placut atmosfera relaxanta si amenajarea locului, care permite vizitatorilor sa se bucure de peisaj fara aglomeratie excesiva.

Pentru a vizualiza fotografiile din Tabara Fordham University NY 2023 acceseaza Google Photos sau Facebook

Tabara Fordham University NY 2023 (8-22 iulie) – New York, USA
Tabara Fordham University NY 2023 (8-22 iulie) – New York, USA

Vineri, 14 iulie, am fost pe Roosevelt Island. Desi am calatorit cu metroul si cu telecabina, la un moment dat, vizita pe aceasta insula a presupus un traseu foarte lung pe jos, dar efortul a meritat. Dupa ce ne-am relaxat putin si am admirat arhitectura Manhattanului, ne-am continuat periprul catre Long Island unde am vazut emblematicul semn Pepsi Cola de pe malul râului East River. Acesta este reprezentativ in contextul industriei Statelor Unite de bauturi racoritoare.

Sambata, 15 iulie, am plecat din campus dupa micul dejun catre Statuia Libertatii si Ellis Island. Acestea sunt doua atractii istorice si culturale deosebit de importante in New York. Statuia Libertatii este un simbol al libertatii si al democratiei, iar Ellis Island a fost punctul de intrare pentru milioane de imigranti in Statele Unite. Parte din experienta acestei zile a fost si calatoria cu feribotul. Cina am luat-o in oras la Applebee’s, un lant de restaurante cu mancaruri americane si un ambient casual.

Duminica, 16 iulie, o zi cu provocari, cand ne-am trezit ploua torential. S-a oprit cat sa mergem la micul dejun, dupa care iar a inceput sa ploua. Aveam in program Podul Brooklyn, una dintre cele mai faimoase constructii din New York, cu vedere la East River si Parcul Dumbo. Am ezitat cum sa ne continuam programul, insa intr-o pauza dintre doua rafale, am plecat catre pod. Iar ne-a prins ploaia cand strabateam podul, motiv pentru care nu am facut cate poze ne-am fi dorit. Dar totul e bine cand se sfarseste cu bine. Am ajuns in campus veseli, cei mai multi dintre noi cu sacosele cu suveniruri pentru cei dragi cumparate din Macy’s.

Luni, 17 iulie, dupa masa de pranz am plecat la Empire State Building, acest zgarie nori care se afla la intersectia dintre 5th Avenue si West Street. Pana la inceputul anilor 70, aceasta cladire a fost cea mai inalta din lume si a rezistat in top pana ce World Trade Center a fost construit. Cladirea are 102 etaje si noi am urcat pana la etajul 86. De acolo am admirat panorama orasului si am facut poze. 

Am avut o mare satisfactie personala cu totii cand am identificat celebrul Pepsi Cola Sign din Long Island pentru care, pentru a-l vedea, strabatuseram, cu cateva zile inainte, kilometrii semnificativi. Seara, de la ora 19, am fost la musical-ul „Chicago” care s-a remarcat prin interpretarea actorilor, coregrafie si costume.

Marti, 18 iulie, au fost plimbari in aer liber si shopping. Am inceput cu cartierul Union Square unde se afla si parcul cu acelasi nume. Pe strazile din imprejurime se afla magazine celebre, restaurante, cafenele si apartamente. 

Pe Cornelia Street am vazut fostul apartament al cantaretei de succes Taylor Swift, pe care foarte multi tineri o plac si o asculta, inclusiv copii din grup. Ultimul obiectiv al zilei de marti a fost Greenwich Village, un cartier istoric si boem al orasului New York unde se afla Washington Square Park, cluburi de jazz si teatre.

Miercuri, 19 iulie, am fost la 9/11 Memorial Museum, un loc de comemorare a victimelor atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001. Dupa aceea am fost pe Wall Street, centrul financiar al lumii, si ne-am facut poze cu „The Bull”, o atractie populara, reprezentand simbolul puterii financiare.

Seara, de la ora 19, am vizionat spectacolul „Wicked” care ne-a impresionat prin efectele speciale, costumele extravagante si interpretarea actorilor. Incheiem seara de miercuri cu gandul ca mai avem doar doua zile pline de care vrem sa ne bucuram la maximum!

Joi, 20 iulie, obiectivele noastre au fost Grand Central, New York Public Library si Bryant Park. Grand Central Terminal este cunoscut pentru Whispering Gallery si arhitectura deosebita. Tavanul constelat, ceasurile uriase si scarile in spirala creeaza o atmosfera grandioasa. Ce a fost interesant e ca in aceasta gara sunt in medie 750.000 de oameni care o tranziteaza zilnic, tot aici se gaseste un magazin Apple de unde copiii au putut sa-si cumpere ceea ce isi doreau.

Inainte de a ajunge in Bryant Park ne-am oprit la New York Public Library, a patra cea mai mare biblioteca publica din lume si a doua din Statele Unite. Biblioteca este un reper cultural si istoric in care se gasesc draftul Declaratiei de Independenta scris de mana de Thomas Jefferson si cateva exemplare ale Bibliei Gutenberg.

Cine a dorit s-a mai putut plimba în timpul liber prin Bryant Park, care a fost si punctul de intalnire inainte de a merge la Hard Rock Cafe, cunoscuta pentru decorul plin de elemente muzicale celebre si pentru muzica rock din fundal. In ceea ce priveste optiunile noastre culinare, The Original Burger a castigat detasat, 16 copii din 20 avand aceasta optiune.

Seara am terminat-o fulminant, sarbatorind-o la miezul noptii pe Madalina, careia ii mai uram o data, cu tot dragul, la multi ani! Am mancat clatite cu nutella, i-am cantat “La multi ani” in romana si engleza, iar colegii nostri de cazare, francezii, au felicitat-o cantandu-i in franceza. Multumita acestei aniversari tabara noastra a avut un plus de valoare si de bucurie. 

Tabara Fordham University NY 2023 (8-22 iulie) – New York, USA
Tabara Fordham University NY 2023 (8-22 iulie) – New York, USA

Vineri, 21 iulie, dupa cursuri, a avut loc festivitatea de premiere. Copiii au primit graduation caps si diplome care le certifica nivelul foarte bun de limba engleza.

Dupa acest moment nu ne-am dezis de programul zilnic si am facut peste 20.000 de pasi, plimbandu-ne prin SoHo, Little Italy si Chinatown. Cartierul SoHo, declarat obiectiv istoric in 1978, era cunoscut la mijlocul secolului 20 pentru fabricile din zona. Acum are 26 de blocuri si 50 de cladiri legate prin stradute pietruite.

Magazinele de designeri, galeriile de arta si cafenelele cochete creeaza un mediu artistic si modern. Pana am ajuns in Soho am trecut prin Chinatown si Little Italy, aceasta plimbare a fost o adevarata experienta culturala intrucat am avut sentimentul ca, intr-un timp foarte scurt, am comprimat, in calitate de turisti, doua zone diferite ale mapamondului.

Seara a fost, de fapt, cum ar fi trebuit sa fie cu adevarat ultima seara dintr-o tabara de exceptie: incendiara. Am fost la un meci de baseball al echipei Yankees. Stim ca au castigat ei, dar nu ne intrebati cu cat. Atmosfera si entuziasmul fanilor au fost contagioase, am trait emotia de pe stadion, desi nu suntem siguri ca am inteles cu totii regulile acestui sport. Am mancat fried chicken, cartofi prajiti si am baut Cola, lucruri pe care promitem sa nu le mai facem curand.

Va imbratisam cu drag,

Mihaela S. – group leader tabara Fordham University NY 2023

Va invitam sa va bucurati de fotografiile din Tabara Fordham University NY 2023 (8 – 22 iulie) in albumele: