Tabara de Vara Bishop’s College (1-15 august)

Tabara de Vara Bishop's College (1-15 august) - Hertfordshire, AngliaTabara de Vara Bishop's College (1-15 august) - Hertfordshire, Anglia

Copiii au avut acces la educatie de top la Bishop’s College!

Bishop’s College a fost fondat in 1868, construindu-si rapid o buna reputatie in ceea ce priveste departamentul de sport. A fost de asemenea unul dintre primele colegii care si-a construit o piscina interioara incalzita. De-a lungul secolului XX, colegiul si-a dezvoltat reputatia educationala la cele mai inalte standarde, iar in prezent gazduieste aprox. 1200 elevi de toate varstele (4-18 ani), din care 220 locuiesc in cadrul acestuia (in boarding houses). 

Jurnalul de calatorie – Tabara de Vara Bishop’s College 2023

Marti, am ajuns in campusul Bishop’s Stortford College unde am fost primiti cu bucurie si entuziasm! George este ghidul nostru local, ne-a facut un mic tur al locului, ne-a ajutat cu bagajele, ne-a dus la cina si cel mai important, ne-a dat parola de wi-fi. A urmat o sedinta in care ni s-au spus regulile „casei”, ne-am cunoscut vecinii din Letonia si Italia. Impreuna cu ei vor trebui sa formeze o echipa buna, sa aiba grija de casa lor si la sfarsitul taberei va fi si o competitie intre case, exact ca in Harry Potter.

Miercuri am avut parte de o trezire matinala, la ora 07:00, desi afara ploua si era cam frig. Dupa un briefing rapid in care am cunoscut si grupul de italieni cu care locuim in cladire, am pornit voiosi spre micul dejun care a fost mai mult sau mai putin copios, in functie de preferintele si rutina fiecaruia.

A urmat impartirea pe grupuri, pentru testarea limbii engleze, care a constat in: exercitii cu raspuns multiplu, exercitii de gramatica, citire si intelegerea textului si bineinteles, o proba orala. Dupa-amiaza am avut multiple activitati: teatru, arta, tenis, fotbal, engleza intensiv sau o combinatie intre aceste optiuni. Seara am avut disco, cu melodii foarte frumoase si dansante. A fost o distractie pe cinste! O seara antrenanta, plina de multe zambete si voie buna!

Joi, norocul a fost de partea noastra! Dimineata a fost racoroasa, dar toata lumea s-a retras in salile de curs pentru cursurile de limba engleza, unde totul a fost interactiv si distractiv. Copiii au inceput sa se cunoasca mai bine cu ceilalti participanti din grupa si au primit un proiect de facut. Dupa masa de pranz a iesit soarele si s-a incalzit exact cand am plecat in excursie! Odata ajunsi in celebrul oras universitar Cambridge, am inceput sa adunam informatii despre toate personalitatile care au studiat aici, despre marile descoperiri care au avut loc, si despre legende sau povestiri amuzante legate de acest loc.

Am mers mult pe jos, am facut multi pasi, am zambit si ne-am minunat. Copiii au avut o sesiune de shopping intr-o zona pietonala, in grupuri de cate 4-5, sau chiar mai multi. In drum spre campus s-a lasat linistea, semn ca toata lumea era obosita. Ne-am recapatat energia la gratarul organizat de scoala, unde am mancat burgeri si hot dog. Apoi au urmat jocurile de echipa, sporturi, rasete si distractie. A fost o zi cu adevarat norocoasa!

Vineri a fost totul despre socializare, munca in echipa, distractie si sport. Dupa orele de engleza, masa de pranz si relaxarea din camera de jocuri a cladirii RPH unde stam, s-a dat drumul la distractie! Dupa o incalzire cu folf (combinatie intre fotbal si golf), volei, fotbal si alte jocuri, a urmat competitia Bishop’s. Pentru a-si afla echipa, fiecare copil a scanat un cod si acolo a regasit lista echipelor. Au fost 16 echipe si 8 probe.

Sambata, a inceput la 8:30 cand a sosit autocarul. Dupa o calatorie de aproape doua ore, am ajuns in ploiosul Canterbury. Odata ce ne-am urcat in barca, am avut din nou noroc si a aparut si soarele pe alocuri. Ghidul ne-a povestit despre manastirile din zona, despre o scoala care dateaza din anul 592, dar si despre obiceiurile celor care locuiau in aceasta zona acum sute de ani.

Am vizitat si Canterbury Cathedral, care este de o inaltime (76m) si o frumusete impresionanta. Desi a plouat aproape constant, am reusit sa ne plimbam pe stradute, sa mergem la shopping, sa facem poze si sa bem ceva cald. Intorsi inapoi la Bishops’ Stortford, am mancat cina, apoi a fost program de voie. Copiii s-au jucat ping pong, biliard, fotbal de masa si carti.

Duminica, am pornit la drum catre Oxford. Nu ne-a ajutat vremea prea mult, dar am scapat de ploaie pana in jurul orei 14:00. Nu ar fi o zi tipica englezeasca daca nu ar ploua macar o data. Cu toate acestea, am avut parte de inca o zi frumoasa, plina de descoperiri. Am vazut unde se afla cea mai buna universitate din lume, am aflat ca sunt 26 de librarii in campus, una pentru fiecare facultate, am vazut Podul suspinelor, care este o replica a celui adevarat din Venetia. Am facut un picnic, cumparaturi si ne-am bucurat de mici gustarele de tot felul. Preferatele au fost de la Ben’s Cookies pe care le-am gasit intr-o piata acoperita din centrul orasului. Vi le recomandam!

Pentru a vizualiza fotografiile din Tabara de Vara Bishop’s College 2023 acceseaza Google Photos sau Facebook

Luni, dupa cursuri au servit pranzul, apoi dupa o mica pauza au inceput: tenisul, cursurile de arta sau teatru sau sesiunea jocurilor de societate. In program a fost adaugat un joc de „quidditch”, cel jucat in Harry Potter. Cativa l-au jucat si a fost amuzant, desi a fost obositor pentru ca au avut de alergat foarte mult. Ceilalti au jucat badminton, exploding kittens, „Who am I” sau au facut puzzle-uri. De asemenea a fost aleasa melodia casei RPH, pe care o vor canta la talent show. Aceasta este “I Want it that Way” de Backstreet Boys. Vor avea mici repetitii zilnice pana vineri cand este spectacolul. 

Daca in prima parte a zilei ne este intotdeauna greu sa ne trezim, sa mancam, sa ne pregatim la timp si sa socializam, dupa amiaza este cu totul alta poveste. Au fost competitii de inot, de dans, de bachet si de ping pong, apoi seara de Bingo! A fost o atmosfera! Si-au pierdut si vocile in timp ce isi incurajau colegii. Dupa aceea, ne-am accesat toti batraneii din noi si am jucat doua ore Bingo. Am ras foarte mult si am strans cateva puncte pentru casa noastra! Seara s-a incheiat cu dansuri precum Pinguinul, Brasoveanca, Meneaito, Dragostea din tei etc.

Marti, ne-am trezit la exact 7:21 pentru ca a sunat din nou alarma de incediu, dar ne-am descurcat minunat si la acest exercitiu. Apoi am servit micul dejun mult mai devreme, iar dupa aceea toata lumea a pornit catre salile de curs. A urmat pranzul si o mica pauza. Activitatile din aceasta dupa amiaza au fost tenis, inot, arta etc. Unii dintre ei au incercat sa joace fotbal galic, care este o combinatie intre fotbal, volei si baschet. S-au distrat, au alergat mult si s-au bucurat de prima zi adevarata de vara din UK.

Seara au avut o noua provocare interesanta: Capture the Flag, unde s-au organizat echipe foarte numeroase si au jucat pe un teren imens. Ideea jocului este ca fiecare echipa sa isi pazeasca propriul steag si sa impiedice alte echipe sa le fure steagul. Au venit foarte obositi de la joc, dar incantati.

Miercuri, dupa programul obisnuit de dimineata, am plecat in a doua excursie din program, in Cambridge. A fost o zi insorita si ne-am bucurat de soare si de atmosfera de vacanta. Timp de o ora ne-am plimbat cu barca pe raul Cam. Astfel am putut vedea multe colegii, multe poduri, printre care si Podul Suspinelor si Podul Matematicienilor, ambele cunoscute datorita unor povestiri amuzante. Am aflat care este colegiul cel mai vechi din Cambridge – Peterhouse, fondat in 1284, iar cel mai nou este Robinson din 1977. Am vazut chiar si marul sub care a stat Newton cand i-a venit inspiratia pentru teoria relativitatii.

Dupa lectia de istorie a urmat activitatea preferata a copiilor, mersul la cumparaturi. Excursia s-a terminat mai repede decat ne-am fi dorit, era tare frumos in Cambridge. Autocarul ne-a dus direct la terenul din campus unde cei din staff ne-au asteptat cu BBQ, burgeri si hotdog. Dupa masa s-au jucat pe acel teren, inca un pic in sala de jocuri, apoi am dat stingerea.

Joi, inca de dimineata, s-a vorbit despre spectacolul de talente. Au fost multe activitati in cursul zilei, dar partea cea mai importanta a inceput de la 19:30, Bishop’s Stortford 2023 Talent Show. Dupa un dans amuzant facut de personalul campusului, a urmat partea cea mai frumoasa. Am aplaudat pentru copiii talentati care au avut curajul sa apara pe scena in fata tuturor. Au cantat cu vocea, dar si cu instrumente, au dansat, au jucat intr-o piesa de teatru, ba chiar s-au jucat si jocuri video pe scena de aici. Iar dupa numerele individuale, au urmat cantecele pe case.

Au fost 5 in total, al nostru cel mai frumos. A fost emotionant sa ii vedem pe toti cantand la unison, formand o echipa mare si frumoasa. S-au apropiat foarte repede si au legat prietenii care pot tine o viata intreaga. S-au sustinut, s-au aplaudat si au facut atmosfera chiar daca practic concurau unii impotriva celorlalti. Ii felicitam!

Vineri am avut excursia in Londra care a insemnat 20,000 de pasi care ne-au purtat pe toate stradutele din centrul orasului. Am admirat cele mai frumoase, impresionante si importante puncte turistice: Big Ben, Westminster Abbey, House of Parliament si Buckingham Palace. Am vazut schimbul de garda, am trecut pe langa Downing St., am facut o plimbare in parcul St. James, si am savurat o inghetata in Green Park.

Deoarece activitatea preferata a copiilor este sa mearga singuri, sa exploreze o anumita zona, sau sa cumpere haine, accesorii, gustari etc, au avut ocazia astazi sa mearga in mai multe locuri ideale pentru asa ceva: Piccadilly Circus, Leicester Square si Covent Garden. A fost o zi plina si distractiva, am vazut si cateva spectacole stradale, ne-am bucurat sa intalnim si cativa pelicani, am avut parte si de soare si de ploaie.

Sambata a fost magic! Harry Potter World ne-a uimit cu fiecare camera, fiecare obiect expus si poveste spusa prin efecte speciale si masinarii imense. Am vazut biroul profesorului Dumbledore, sala principala a Hogwarts, sala comuna a lui Gryffindor, aleea Diagon. Am avut ocazia sa ne urcam in trenul Hogwarts Express aflat pe platforma 9 3/4.

Am intrat in casa unde a crescut Harry, am „condus” masina zburatoare, am cumparat dulciuri magice si am facut multe poze (mai multe cu decorul de acolo, dar cateva si cu noi). Am ajuns la timp pentru a manca cina, iar apoi am avut parte de distractie la carnaval, unde am jucat multe jocuri cu mingi, cercuri, linguri si oua de lemn, rate pe care trebuia sa le pescuim, etc.

Duminica a fost plina de evenimente, care mai de care mai emotionante. Dimineata a inceput in mod obisnuit, cu orele de engleza, dar de data aceasta fiecare clasa a sarbatorit ultima zi de cursuri impreuna, iar la final ne-am adunat cu totii in sala de festivitati, pentru ca fiecare elev sa primeasca diploma de absolvire.

A urmat impachetarea bagajelor si pregatirea pentru petrecerea de ramas bun. Frumos aranjati si cu mult entuziasm, am zambit cu totii pentru o poza de grup, facuta impreuna cu toti colegii din casa care ne-a gazduit timp de 2 saptamani – RPH. A urmat premierea casei castigatoare, noi am iesit pe locul al 2-lea, masa si ultima petrecere impreuna. Au fost 2 ore pline de distractie si voie buna, dar seara s-a incheiat cu lacrimi aduse de gandul ca aceasta a fost ultima zi impreuna. Ne-am imbratisat mult, ne-am luat la revedere, am facut schimb de numere de telefon si ne-am promis ca ne revedem la anul.
Asa se termina jurnalul, a 2 saptamani pline de momente unice si de experiente pe care nu le vom uita niciodata.

Maria S. and Georgiana C. – group leaders tabara Bishop’s College 2023

Va invitam sa va bucurati de fotografiile din Tabara de Vara Bishop’s College 2023 (1 – 15 august) in albumele: