Tabara de Vara Abbey College Cambridge 2023 (23 iulie – 6 august)

Tabara de Vara Abbey College Cambridge 2023Tabara de Vara Abbey College Cambridge 2023

Copiii au studiat limba engleza la renumitul colegiu Abbey din Cambridge.

Abbey College Cambridge este cunoscut pentru oferirea unei educatii de calitate superioara in Regatul Unit. Copiii participanti in tabara au inteles importanta cursurilor de engleza predate de catre profesori renumiti pentru performantele elevilor lor.

Jurnalul de calatorie – Tabara de Vara Abbey College Cambridge 2023

Duminica, copiii au ajuns la bordul avionului, care la fel de bine putea fi o cursa privata Mirunette, plina de copii purtand tricourile albastre, dat fiind numarul mare al celor care mergeau nu numai la Cambridge, ci si la Oxford. Din fericire, toti copiii au stat impreuna, ceea ce inseamna ca pana la destinatie se cunosteau toti foarte bine.

Copiii s-au bucurat sa participe la activitatile de seara, datorita entuziasmului celor care erau activity leaders, dar si a activitatilor in sine. Cu aceasta ocazie au descoperit si de unde sunt ceilalti cursanti, respectiv Italia, Spania, Ungaria, Republica Ceha, Franta si Argentina. 

Luni, copiii au luat primul lor dejun in campus, foarte englezesc, de altfel, cu carnati si fasole, daca doreau sa aleaga aceasta optiune. Vremea a fost tipic englezeasca, cu ploaie marunta care insa nu a afectat turul pietonal al centrului vechi al orasului Cambridge.

Pe parcurs, copiii au admirat arhitectura locala, mai ales casele britanice, sau pitorestile pub-uri. Odata ajunsi in centru, copiii au primit timp liber, pe care din start s-au hotarat sa il dedice mai intai unei cauze nobile – cumpararea de hanorace cu sigla Cambridge special in aceeasi culoare pentru toti, pentru a le putea purta seara la karaoke. Cu alte cuvinte, team spirit!

Am urcat cu totii in turnul de la Great st. Mary’s Church, toate cele 135 de trepte pana la o priveliste minunata a centrului vechi. Dupa masa de pranz, copiii au participat mai intai la induction, respectiv prezentarea regulilor si a procedurilor taberei de vara, ulterior la placement test, menit sa ii repartizeze in grupe conform abilitatilor lor.

Marti a fost prima zi de cursuri, care insa au decurs foarte bine, cu jocuri interactive, debate-uri si multa comunicare in limba engleza. Activitatea de seara a fost pe cat de neobisnuita, pe atat de amuzanta. Echipe de copii alcatuite din toti participantii taberei au trebuit sa gaseasca impreuna o modalitate de a se asigura ca un ou va fi protejat si nu se va sparge, folosind doar scobitori, elastice si o punga de hartie.

Copiii au devenit de-a dreptul ingineri in incercarea de a salva oul nevinovat, desi era clar de la inceput ca scopul activitatii era amuzamentul si comunicarea, si ca zilele oului erau numarate. Unele solutii gasite, insa, au fost ingenioase si dovada unor cunostinte de fizica, mai ales cand copiii au descoperit ca pot folosi orice fel de materiale pentru a proteja oul.

Miercuri, in prima parte a zilei am vizitat King’s College, unul dintre cele mai vechi colegii din cadrul Universitatii Cambridge, cu o arhitectura si atmosfera distincta, care i-a impresionat placut pe copiii. Dat fiind ca plimbarea prin colegiu a inclus si un mic pod, copiii au avut ocazia sa vada si traditionala plimbare cu barca (punting) indragita atat de localnici, cat si de vizitatori. 

In drum spre punctul de intalnire pentru putin timp liber, copiii au avut ocazia sa faca cateva poze in fata celebrului mar al lui Newton, aparent acelasi arbore plantat cu mult timp in urma in fata Trinity College care a avut o contributie atat de importanta in descoperirea fortei de atractie gravitationala.

Activitatea de seara a fost, de asemenea, extrem de britanica, direct dintr-un roman de Agatha Christie, cu o seara de Cambridge Murder Mystery, in cadrul careia copiii au trebuit sa rezolve misterul care a fost pe deplin elucidat, si, ca de obicei, a predominat veselia.

Pentru a vizualiza fotografiile din Tabara de Vara Abbey College Cambridge 2023 acceseaza Google Photos sau Facebook

Tabara de Vara Abbey College Cambridge 2023 (23 iulie – 6 august)
Tabara de Vara Abbey College Cambridge 2023 (23 iulie – 6 august)

Joi dimineata, a fost dedicata unor mini-jocuri olimpice, prilej pentru copiii sa concureze contra celorlalti participanti ai taberei. Activitatea in sine s-a desfasurat intr-un parc tipic englezesc, cu un gazon mai bun decat cel al unui stadion (cel putin conform spuselor baietilor). Cursurile au continuat sa fie interesante, cu multe joculete interactive sau realizare de trailere, si copiii au continuat sa aiba multe ocazii de a-si exersa si dezvolta abilitatile de comunicare in limba engleza si nu numai.

Vineri, copiii au avut ocazia de a vizita din noul centrul Cambridge-ului, obiectivul principal fiind reprezentat de „The Round Church”, una din putinele biserici circulare medievale din Europa. Intoarcerea in campus a fost mai usoara de data aceasta, pentru ca in sfarsit au putut calatori cu un autobuz supraetajat, declarat autentic si „suficient de britanic”.

Sambata a fost mult asteptata excursie la Londra, care a inceput in jurul orei 11, odata cu sosirea in oras, dupa o placuta calatorie cu autocarul, de care copiii au profitat pentru a se mai odihni putin. Turul pietonal le-a permis sa vada cateva din principalele atractii turistice ale Londrei, de la London Eye, la Houses of Parliament, Westminster Abbey, Big Ben sau Buckingham Palace, si sa descopere cate ceva despre ele, datorita scurtelor prezentari realizate de activity leaders.

Copiii au avut parte de un mini-picnic in st. James’s Park, inainte de ultima parte a turului pietonal, si majoritatea au ales sa isi imparta pranzul la pachet cu fauna locala, respectiv niste gaste salbatice deosebit de perseverente si prietenoase. Sositi in punctul final al turului, respectiv Covent Garden, copiii au primit timp liber, suficient cat sa ia pranzul si sa gaseasca niste reduceri la brandurile lor preferate.

Duminica, toti copiii s-au bucurat ca pot dormi mai mult dimineata, iar dupa amiaza a fost petrecuta in centrul Cambridge-ului, pentru luat masa de pranz si explorat stradute pitoresti. Activitatea de seara, ca si in saptamana anterioara, a fost menita sa ii familiarizeze pe copii unii cu ceilalti.

Luni, activitatile i-au purtat pe copii pe aleile si cararile unuia din multele parcuri frumoase ale orasului Cambridge. Sarcina pe care trebuiau sa o indeplineasca era asemanatoare cu Treasure Hunt-ul dintr-o zi anterioara, doar ca acum copiii trebuiau sa descopere si sa fotografieze o serie de obiective si lucruri in centrul Cambridge-ului, de la clasicul taxi negru la Marul lui Newton la statuia unui personaj faimos.

Seara a fost dedicata din nou karaoke-ului, si, cu experienta acumulata dupa o saptamana de tabara, copiii si-au pregatit din timp cantecele, dupa consultari intense cu prietenii italieni, cu care de altfel au si sustinut mini-concertul.

Marti dimineata, cursurile au avut o noua structura a grupelor, copiii au concluzionat ca orele continua sa fie interesante, mai ales cand au colegi noi, dar ca unii dintre ei par deosebit de seriosi. Dupa amiaza a fost petrecuta cu activitati sportive in aer liber, in acelasi parc de saptamana trecuta, desi de aceasta data au predominat mai mult conversatiile pe diferite teme, si singura activitate care i-a mobilizat pe toti a fost, in mod surprinzator, yoga. 

Seara a adus cu ea provocarea unui talent show, la care toti participantii in tabara au fost rugati sa prezinte ceva caracteristic sau traditional pentru tarile lor. Procesul de brainstorming a fost unul complicat, cu mai multe variante respinse doar pentru a ramane la ideea initiala, respectiv dansuri traditionale. Alaturi de copii din celalalt grup Mirunette, sub pretextul acestui talent show, s-a dansat „Brasoveanca” in cadrul unui colegiu din Cambridge, spre amuzamentul si interesul celor prezenti. 

Miercuri, am fost in excursie in Ely, unul din cele mai mici orase medievale din Marea Britanie, cu o catedrala faimoasa. Dupa un drum scurt pana la catedrala, care s-a dovedit si mai spectaculoasa decat ne asteptam, copiii au aflat cateva lucruri esentiale despre istoria ei de aproape o mie de ani, dupa care au si vizitat-o, pentru a putea aprecia arhitectura gotica si toate detaliile remarcabile, de la garguiele din exterior pana la orga de dimensiuni impresionante. Odata vizitata catedrala, copiii au avut si putin timp liber in centrul acestui orasel englezesc tipic, desprins parca dintr-unul din romanele lui Jane Austen.

Seara a marcat o reintoarcere rapida in mediul modern, deoarece activitatea a fost centrata pe realizarea de tiktok-uri cu diferite activitati sincronizate ale copiilor, in principiu dansuri, dar nu numai. Ca de obicei, a fost nevoie de discutii si dezbateri ca sa se stabileasca coregrafia si locatia adecvata. 

Tabara de Vara Abbey College Cambridge 2023 (23 iulie – 6 august)

Joi dimineata, copiii au reusit sa se mobilizeze inca o data cu succes pentru participarea la cursuri si aflarea ultimelor noutati de la colegii si prietenii lor. Dupa-amiaza a fost dedicata unui Cambridge Quiz, cu intrebari interesante despre locurile si evenimentele acestui oras incarcat de istorie, demers care a pornit cu dreptul pentru simplul motiv ca de data aceasta au mers cu autobuzul supraetajat, si nu pe jos, ca de obicei.

Seara a fost din nou discoteca (toata lumea trebuie sa aiba sclipici) unde, ca sa fie si mai grozav decat data trecuta, toata lumea a primit si bratari fluorescente, pentru o atmosfera autentica de club. Spre deosebire de data trecuta, copiii au ales sa petreaca o parte a timpului in common room, cu prietenii lor italieni, unde au inceput deja sa se pregateasca incet-incet de despartire, seara semnandu-le steagul Marii Britanii cumparat ca amintire de italieni.

Vineri, ultima zi de cursuri a copiilor, li s-a parut putin ireala, toti insa au profitat de ocazie si au participat la activitati. Cu majoritate deplina de voturi, copiii au ales sa isi petreaca ultima dupa amiaza oficiala in Cambridge tot in oras, si nu la activitati sportive.

Seara a fost partial dedicata activitatii de Capture the Flag, desi ea a fost rapid abandonata in favoarea socializarii cu restul copiilor, in special cu italienii si discutiilor cu group leaderii lor preferati. 

Sambata dimineata, din dorinta de a fi la timp pentru plecarea la Oxford, copiii au dat dovada de o punctualitate britanica, si au reusit sa bifeze si un mic dejun rapid, ceea ce nu s-a intamplat intotdeauna in timpul taberei. Am pornit intr-un periplu pietonal prin Oxford, avand ocazia sa vedem si sa aflam chestiuni esentiale, gratie prezentarilor facute de activity leaders, despre Sheldonian Theatre, Bridge of Sighs, Bodleian Library (13 milioane de carti!) sau University Church of St. Mary the Virgin, unde copiii au fost provocati sa gaseasca usa catre Narnia, respectiv o usa adevarata folosita de scriitorul C.S. Lewis ca inspiratie pentru cea din romanele sale.

Vizita pietonala s-a incheiat cu un tur ghidat al colegiului Christ Church, unde copiii au descoperit multiple locatii care au aparut in numeroase filme, cu Harry Potter fiind cea mai cunoscuta serie. De remarcat ca din momentul cand copiii au plecat de la muzeu si pana in clipa in care ne-am urcat in mini-bus-uri pentru reintoarcerea la Cambridge vremea a fost perfect insorita, ceea ce clar a contribuit la o zi minunata petrecuta in Oxford.

Ca strategie motivationala, fetele au ales sa isi faca bagajele cu usile deschise si muzica adecvata, urmand apoi momentul adevarului, deosebit de tensionat, respectiv cantarirea bagajului. Din fericire, toata lumea s-a incadrat cu brio in limitele date.

In asteptarea ceremoniei de acordare a certificatelor, copiii au petrecut timp in common room cu ceilalti participanti in tabara, si au continuat procesul inceput deja de vineri, de a-si lua „la revedere” si de semna steagurile celorlalti. 

Ceremonia de acordare a certificatelor a servit partial si drept concurs de popularitate, si copiii au fost clar printre favoriti. La final, toti participantii la tabara au vizionat un filmulet/colaj cu pozele tuturor de la diferitele activitati si excursii din tabara, spre amuzamentul si bucuria tuturor.

Aceste doua saptamani, insa, au fost pline de experiente deosebite si cunostinte noi, iar amintirile si prieteniile legate in aceasta tabara justifica pe deplin si lacrimile si tristetea temporara de la incheierea ei. In definitiv, asa cum si-au promis deja multi din copiii acestui grup solidar si inimos, „ne vedem nu numai in tara, dar si in tabara viitoare”.  

Cu drag, 

Andreea – group leader tabara Abbey College Cambridge 2023

Va invitam sa va bucurati de fotografiile din Tabara de Vara Abbey College Cambridge 2023 (23 iulie – 6 august) in albumele: