Feedback group leaderi – tabara de vara Clifton 2 – 16 august 2011

Dragi parinti,
Tabara de vara de la Clifton s-a dovedit a fi aproape pe  masura asteptarilor noastre. Insa din experienta pot spune ca fiecare loc are avantajele si dezavantajele sale. La puncte tari pot mentiona locatia in sine , care este absolut superba, inconjurata de sute de metri patrati de gazon verde!
Terenurile de tenis, fotbal, voley, hokey pe iarba si de cricket i-au incantat pe copii. Faptul ca piscina se afla in incinta campusului a reprezentat un plus de asemenea. Asadar, in cadrul activitatilor propuse de staff-ul taberei, de multe ori s-au regasit sporturi pe care copiii nostri le-au practicat cu mare placere alaturi de cei de nationalitate rusa, spaniola etc. In plus, au fost in top si activitati de tip indoor, cum ar fi orele de gatit, confectionarea de bijuterii, cyber cafĂ© si altele.
E adevarat ca uneori, activitatile de la Prichard Room pareau puerile, desi trebuie tinut cont de faptul ca acestea erau gandite in asa fel incat sa acopere preferintele copiilor intre 8 si 12 ani. Oferta era totusi destul de variata, incat sa fie toata lumea multumita. Ca si adult, eu personal consider ca lucrurile au fost echilibrate in ce priveste oferta activitatilor, dar mi-ar fi placut ca staff-ul sa fie implicat mai mult in promovarea si sustinerea acestora.
Insa, considerand lucrurile in intregul lor, chiar au existat momente in care s-au distrat de minune, cum ar fi la mountain biking, cooking class, speed dating sau hockey pe iarba.
In ceea ce priveste cursul de limba engleza, am doar cuvinte de lauda pentru profesori. Au dat dovada de seriozitate, profesionalism si flexibilitate. Chiar daca in urma testarii scrise initiale s-au facut anumite grupe, a fost posibil transferul intre grupe pe masura ce copiii nostri au demonstrat competente superioare incadrarii lor initiale. Acesta chiar e un avantaj, si pot spune ca nu e de neglijat. S-a intamplat chiar sa fie mutat un copil din programul kids ,in cel pentru teens! E adevarat ca avea aproape 13 ani dar a facut si demonstratia ca se incadreaza cerintelor de la teens. S-a lucrat mult, au avut si teme aproape in fiecare zi, iar copiii s-au despartit cu tristete de profesorii lor. Exista  pe diploma fiecarui copil, cateva cuvinte despre cum a lucrat si cum a interactionat cu profesorii. In general copiii nostri nu au creat probleme, doar de cateva ori am primit ceva observatii cu privire la atitudinea unora, care nu a fost tocmai potrivita.
Foarte multe nemultumiri au existat referitor la felurile de mancare oferite. Sigur ca nu erau cu specific romanesc, ceea ce le facea  sa fie putin agreate.
Copiii au mers in tabara pentru a trai o experienta noua, pentru a trai ca un copil englez, printre englezi, mancand mancare cu specific englezesc!
Desigur micul dejun a fost in top, fiindca era cumva apropiat de ceea ce primesc si acasa. La pranz existau cel putina trei feluri principale din care puteau alege, plus o varietate de garnituri si salate la discretie pe care le puteau combina in functie de preferinte. Intotdeauna exista supa crema pe care nu prea au incercat-o. La desert primeau fructe sau prajituri tipic englezesti. Seara, meniul era asemanator cu cel de la pranz, plus desert. Intotdeauna exista si varianta de hrana rece, sunca, cascaval, ton etc. Cu toate acestea, nu s-au declarat foarte multumiti de ceea ce primeau, si au fost copii care nu prea mancau. Am inteles ca in general, asta se intampla si acasa. Noi chiar am avut grija sa monitorizam cumva, si sa ne asiguram ca si cei mai mofturosi mananca macar strictul necesar. Au fost insa ceva probleme cu personalul firmei de catering, cu care am avut personal discutii referitor la atitudinea lor fata de copii, in cazul in care acestia mergeau sa mai ceara o portie. In final, si-au cerut scuze, si totul a fost in regula.
Deliciul taberei au fost  totusi excursiile! Unii copiii nu au avut un carnet in care sa tina un jurnal al excursiilor asa ca voi mentiona locurile in care am fost:
  • Cardiff, unde am admirat Cardiff Castle si am vizitat Cardiff National Museum dupa care am mers la Cardiff Arcade Shopping Centre;(Thursday 4th August)
  • Oxford, unde ne-am plimbat in zona colegiilor, ne-am minunat de Ashmolean Museum si am vizitat Magdalen College cu faimoasa rezervatie de cerbi si caprioare, ne-am plimbat pe Addison’s Walk, dupa care am luat pranzul pe malul raului Cherwell; am mers apoi pe Queen Street si am facut cumparaturi in Westgate Shopping Centre si Clarendon.(Saturday 6th August)
  • Stonehenge & Salisbury – Ne-am incarcat de energie pozitiva de la pietrele sacre, dupa care am mers in Salisbury, un oras medieval superb, unde am vizitat catedrala din secolul XVIII, in care functioneaza inca cel mai vechi ceas din Europa.(excursie optionala, Sunday 7th August)
  • Bath– Am facut un tur al orasului, cu autobuzul descoperit, si am admirat Bath Abbey unde a fost incoronat primul rege al Angliei, The Royal Crescent and Circus constructii fabuloase, menite sa reprezinte  luna si respectiv soarele, The Roman Baths etc. Desigur, am mers apoi la shopping!(Thursday 11th August)
  • Cambridge a inlocuit excursia la Londra, insa ne-am bucurat sa admiram constructii colosale cum ar fi King’s College, Queen’s College, The Round Church care dateaza din secolul XII, si am fost incantati sa vizitam St. John’s College, Podul Suspinelor si Podul Matematicii.(Saturday 13th August)
  • Cheddar Gorge & Wells-O zona pitoreasca din Somerset, cu sate tipic englezesti si  un peisaj extraordinar!Am vizitat in Cheddar Gorge pesterile Gough’s Cave unde a fost descoperit cel mai vechi schelet uman din Marea Britanie, The Cheddar Man, si Cox’s Cave in care am reluat traseul cautatorilor de cristale!In Wells, un satuc ridicat la rang de oras datorita magnificei catedrale din secolul XII, am admirat desigur cconstructia care l-a facut celebru si ne-am bucurat apoi de atmosfera idilica din singurul orasel din Somerset.(excursie optionala, Sunday 14th August)
Bristol este orasul pe care l-am vazut cel mai des , fie ca am facut un tur cu autobuzul descoperit, fie ca am mers la cumparaturi in Cabot Circus, fiind situat cel mai aproape de Clifton.    
                                                                                                                                                      
 Sunt sigura ca stiti deja detaliile excursiilor de la copiii d-voastra! Putem spune ca s-au simtit foarte bine, desi uneori au mai existat disensiuni. Dorul de parinti i-a facut uneori vulnerabili in fata comentariilor rautacioase ale colegilor, insa noi ca si Group leaderi ne-am straduit sa rezolvam conflicte, sa alinam dorul de acasa, sa luam atitudine acolo unde a fost cazul, pastrand desigur proportiile pentru a nu le ingradi libertatea. Au existat probleme de disciplina in ce priveste respectarea regulamentului impus de personalul campusului, drept pentru care unii copii au fost penalizati cu diverse sume din garantia depusa la inceput. Baietii nu aveau voie in camerele fetelor si invers, sub nicio forma. Cu toate acestea, de multe ori i-am gasit impreuna, desi patrulam prin camere si pe hol mai tot timpul. Au mai avut ceva probleme cu punctualitatea unii dintre ei, iar intr-o dupa -amiaza una dintre fete a declansat alarma de incendiu. Cam acestea au fost problemele cu care ne-am confruntat, exceptand desigur certurile inerente pe care le-am gestionat rezonabil. Sa nu uitam ca au fost 27 de copii in grupul nostru!
Atat eu cat si colega mea, Paula, am facut totul pentru ca aceasta experienta din viata copiiilor d-voastra sa fie nu doar placuta, ci si instructiva.
Liliana P. (Group Leader – Tabara de vara Clifton 2011)