Cum sa ai un interviu de success la inscrierea la o universitate din UK ? (III)

Cum sa ai un interviu de success la inscrierea la o universitate din UK ?

In timpul interviului

Oxford interview

1.  Fii entuziast

Mai presus de orice, lasa-ti entuziasmul sa iasa la suprafata. Intervievatorul vrea sa vada ca esti cu adevarat interesat de subiect si il vei impresiona daca vei putea sa discuti cu incredere despre el. Nu te astepta ca realizarile listate in aplicatia ta vor fi suficiente pentru a-ti oferi un loc: va trebui sa le demonstrezi  ca esti hotarat sa studiezi la acel curs, la acea universitate.

2.  Impresioneaza cu ceva

Cand poti, vino cu ceva impresionant care sa demonstreze experienta ta in domeniu. De exemplu, poti incepe un raspuns cu “asa cum am descoperit cand cercetam despre aceasta tema pentru atestatul meu…” La un interviu la literatura, in care probabil vei avea un fragment de comentat, ai putea sa spui “acest fragment pare sa aiba un stil similar cu ceva scris de x”. Cu conditia ca aceste experiente sa fie relevante, acum este momentul sa arati cat de variate sunt cunostintele tale si ce ai facut sa ti le imbunatatesti.

3.  Pune intrebari

Multi nu stiu cum sa reactioneze cand la interviu li se spune: “ai vreo intrebare?” Nu este o idee buna sa pui intrebari ale caror raspuns puteai sa il afli simplu cautand pe website-ul lor- acest lucru arata ca nu ai cercetat cum trebuie; ce se studiaza, de exemplu, ar trebui sa fie explicat in detaliu pe pagina departamentului.  Profita de aceasta oportunitate pentru a-ti arata entuziasmul pentru a fi admis la cursul respectiv. De exemplu, ai putea sa intrebi “ce calitati credeti ca ar trebui sa aiba studentul perfect la acest curs?” sau “exista oportunitati care sa ma ajute sa profesez in acest domeniu pe viitor?” Daca totusi nu ai nicio idee sa ii intrebi spune doar “consider ca ati raspuns la toate intrebarile pe care le-am avut, multumesc.”

4.  Daca nu stii raspunsul, este ok

Daca esti intrebat ceva si nu stii raspunsul, este mult mai bine sa admiti ca nu stii decat sa incerci sa ghicesti si sa gresesti. Uneori chiar si cei mai buni trebuie sa admita ca “nu stiu”. Ceea ce conteaza este cum abordezi ceea ce nu stii. Daca problema este ca nu ai inteles intrebarea si ai nevoie de ajutor, este perfect normal sa ceri clarificari.

5.  Daca se intampla ceva neasteptat, gandeste logic

La cateva interviuri, pentru a testa cum reactionezi, poti primi o intrebare-surpriza. Daca se intampla acest lucru, nu te panica. Cel mai probabil nici nu se asteapta ca tu sa stii raspunsul; ce conteaza este cum gandesti raspunsul. Gandeste logic- ei vor sa stie cum abordezi genul acesta de intrebare, nu daca stii raspunsul.

6.   Relaxeaza-te!

Este mai usor de spus decat de facut cand esti foarte emotionat iar acest interviu cumuleaza tot ce ai facut in viata ta pana acum, dar incearca sa ramai calm pe tot parcursul interviului. Inspira adanc si incearca sa-l privesti ca pe un dialog in care vei descoperi daca acest curs si aceasta universitate ti se potrivesc. Majoritatea celor care tin aceste interviuri incearca sa te faca sa te simti cat mai degajat, nu sunt acolo sa te faca sa te simti incomod. Vor doar sa te cunoasca, sa vada daca esti persoana potrivita pentru acest curs si daca esti cu adevarat interesat de acesta. Tine minte- sunt si ei oameni si pot avea si ei emotii. Relaxeaza-te, fii placut si entuziast, si vei avea success!

Doresti sa aplici la o universitate de top din Marea BritanieParticipa la conferinta “Apply to a Top UK University – Do’s & Don’ts”, eveniment prezentat de Tim Fish (Director al Earlscliffe College din Folkestone, Marea Britanie).

De ce trebuie sa participi la acest eveniment?

  • obtine indrumare de la un expert in educatia internationala
  • descoperi pasii de aplicare prin UCAS
  • inveti cum sa redactezi un Personal Statement si remarca-te!
  • afli ce greseli trebuie sa eviti in alcatuirea Dosarului de Aplicare
  •  descoperi programele oferite de universitatile din UK

Conferinta va avea loc in data de 09 Noiembrie ora 18:00, la Hotel DoubleTree by Hilton, iar inscrierile se fac aici.

Sursa foto: ox.ac.uk