Oxford sau Cambridge – 5 diferente intre cele 2 orase universitare

Cambridge UniversityCambridge University

Te-ai intrebat vreodata ce diferente sunt intre Oxford si Cambridge? Ce-i drept, exista mai multe asemanari decat deosebiri… insa daca esti hotarat sa vizitezi unul din cele 2 orase sau chiar sa urmezi una dintre cele doua universitati, iata cateva diferente care te pot ajuta sa iei o decizie!

Oxford Unviersity

Oxford University

  1. Oxford este mai mare si plin de viata – Cambridge mai mic si mai linistit

Populatia orasului Oxford este de 150 000, iar a Cambridge-ului de 124 000. Daca compari aceste numere cu populatia din Londra, Manchester sau Birmingham, aceasta diferenta pare nesemnificativa, insa ea se simte daca compari strict cele 2 orase.

Oxford este mai plin de viata, iar Cambridge mai linistit, insa acest lucru nu trebuie neaparat sa fie un factor de decizie intrucat ambele orase au o arhitectura impresionanta. Arhitectura orasului Oxford este mai uniforma, majoritatea cladirilor fiind construite din aceeasi piatra, in timp ce cladirile din Cambridge sunt diversificate.

Dat fiind faptul ca Oxford este mai mare, el are doua companii de autobuz, iar Cambridge doar una. Astfel, poti calatori mai usor in oras. Pentru cei ce aleg sa strabata orasul pe jos, sau pe bicicleta, ambele orase sunt la fel de potrivite.

Cambridge University

Cambridge University

  1. Universitatile Cambridge si Oxford abordeaza subiecte/materii diferite

Nu putem spune ca cele doua universitati au la baza un plan academic diferit sau ca predau materii complet diferite, insa cu siguranta stilul de predare este cel ce face diferenta. Exista cateva particularitati in ceea ce priveste materiile.

Spre exemplu, Cambridge ofera cursuri de Arhitectura ; Oxford, pe de alta parte, ofera cursuri de Arta, ceea ce Cambridge nu face. Asadar, inainte de a lua o hotarare intre cele doua univeristati, este necesar sa stii cu exactitate ce iti place si ce ti-ai dori sa studiezi.

Universitatea Cambridge are un modul de Stiinte ale Naturii ce include o gama larga de ramuri ale stiintei, permitand studentilor sa aleaga ulterior o specializare, pe cand studetii de la Oxford trebuie sa isi aleaga o specializare din momentul in care aplica la universitate. De asemenea, Cambridge ofera un curs de Medicina Veterinara, iar Oxford nu.

Ambele universitati predau engleza, insa materiile sunt denumite diferit. La Cambridge, materia se numeste simplu „Engleza”, iar la Oxford „Limba si Literatura Engleza”. Structura materiilor este si ea diferita. La Oxford, structura este una mai complexa, elevii studiind si literatura medievala. Asadar, inainte de a face o alegere, ar fi indicat sa te interesezi daca universitatea acopera domeniile tale de interes.

Oxford University

Oxford University

  1. Oxford este putin mai traditional

Atat Oxford cat si Cambridge pastreaza traditii specifice universitatilor britanice. Oxford se diferentiaza prin faptul ca inca pastreaza obiceiuri precum „Ascension Day” sau „The Delights of May Morning”. Singurul obicei de care Cambridge l-a pastrat, spre deosebire de Oxford, este detinerea propriilor forte de politie. Oxford a renuntat la acest serviciu in 2003, deoarece populatia din oras s-a plans de faptul ca acest serviciu nu indeplineste standardele cerute.

Traditia cu care te vei obisnui mai greu este purtatul unei uniforme formata din costum negru, camasa alba si roba neagra, cravata neagra pentru baieti si panglica pentru fete. Oxford impune ca aceasta uniforma sa fie purtata si la examene. Studentii de la Oxford sunt cei ce au decis ca vor sa poarte uniforma si la examene, ei declarand ca acest lucru ii face sa se simta egali tot timpul.

  1. Vremea este diferita

In teorie, conditiile meteorologice din Oxford si Cambridge si cantitatile de ploaie ce cad anual sunt asemanatoare. Insa Cambridge este situat pe o fosta zona umeda numita „The Fens” care a fost drenata odata cu dezvoltarea orasului. De asemenea, aici vantul bate mai puternic. In timp ce Oxford este situat la 70 metri peste nivelul marii, Cambridge este, pe alocuri, la doar 6 metri peste nivelul marii.

  1. Localizarea este diferita

Orasul Cambridge este situat in estul Angliei, inconjurat de un pamant mlastinos. Pe de alta parte, Oxford este localizat la vest de Londra, in estul regiunii Cotswolds, intr-o zona deluroasa. Daca iti plac dealurile, te indrumam sa alegi Oxford.  Daca esti pasionat de mersul pe bicicleta, afla ca relieful orasului Cambridge este unul favorabil.

Ca distanta fata de Londra, Cambridge este la 45 de minute de mers cu un trenul, iar Oxford la 58 de minute. Cu toate acestea, Oxford este mai bine conectat (prin autobuze) de cel mai mare aeroport al Europei – Heathrow.

Indiferent din ce punct de vedere privesti, cele doua orase au multe lucruri in comun. Si orice alegere ai face, vei ramane impresionat de frumusetea, arhitectura si istoria celor 2 destinatii !

Ceea ce conteaza cu adevarat este experienta academica pe care doar cele doua orase universitare ti-o pot oferi !

Te asteptam in una din cele mai populare tabere internationale din portofoliul Mirunette – Tabara de la Oxford & Cambridge ! Ai ocazia sa vizitezi in 2 saptamani ambele orase si sa locuiesti in campusurile universitare ale celor 2 universitati de prestigiu ! In plus, vei putea asculta prezentari ale studentilor britanici despre admiterea la facultate si despre viata de student in UK.

Oxford University

Oxford University

Cambridge University

Cambridge University