Mesaj din tabara de vara Bad Schussenried, Germania

Buna ziua tuturor :),

Revenim cu noutati din campusul de la Bad Schussenried.
Prima zi de cursuri a fost diferita pentru toti participantii. Majoritatea (Nora, Marc, Radu, Mihnea S, Carina, Matei P, Dani, Maria, Ilinca, Teodora, Ioana, Alexandra, Andra, Matei C. ) considera ca au fost repartizati corespunzator si nu au solicitat sa vorbesc cu profesoara responsabila. La finalul saptamanii sustin un test pentru a vedea daca pot avansa la nivelul urmator.

Miruna a facut progrese mari fata de anul trecut, lucru pe care l-a observat si profesoara ei, care deja a propus sa fie mutata la nivelul urmator pentru saptamana viitoare. Catinca si Mihnea au fost nemultumiti initial de repartitie, insa la finalul acestei saptamani urmeaza sa sustina un alt test care le da posibilitatea sa avanseze la nivelul urmator. Au promis ca il vor trata cu seriozitate :).

Anastasia si Anisia au si ele aceasta posibilitate. Am vorbit deja si cu profesoarele lor, iar in momentul cand vad ca ele deja au terminat exercitiile, primesc exercitii suplimentare asa incat sa avanseze fata de colegii de grupa. Anisia intampina cateva dificultati in a depasi trac-ul de vorbire din teama de a nu gresi, insa muncim la asta impreuna cu profesoara care o va urmari indeaproape pentru a-si da seama de nivelul real si pentru a putea sa avanseze apoi in urma testului.
Un lucru general despre repartitia de luni este faptul ca testul a fost foarte lung – peste 10 pagini pentru cei mari, iar unii dintre ei l-au tratat cu mai putina seriozitate, astfel ca, repartitia fiind facuta pe baza rezultatelor, chiar daca nivelul cunostintelor de germana erau mai mari, au fost repartizati uneori in grupe cu un nivel mai scazut decat cunostintele pe care le au. Insa avem posibilitatea sa schimbam acest aspect la finalul saptamanii :).

In rest, ne simtim bine aici, totul este in regula. Apar unele dificultati in a comunica in lb. germana si intre noi :), dar ne straduim si in final o sa reusim cu siguranta :).
Marti a fost ziua cand ne-am plimbat dupa cursuri prin oras, am servit cina la 18, de la 19-20 toti si-au facut temele in salile de clasa, iar apoi seara cei care nu erau obositi s-au inscris si la diverse activitati.

Ziua de miercuri a trecut foarte repede intrucat dupa pranz am plecat in excursie. Cei mici la Ulm si la un labirint in mijlocul unui lan de porumb, iar cei mari la Memmingen si Uberlichingen, un orasel pe apa.

Pe seara, dupa teme cei mari au fost la sauna, iar cei mici si-au gasit alte preocupari: catarat, sport etc…
Joi am fost informati ca Mihnea urmeaza sa sustina testul vineri intre 8.30-12.00, nivelul B1.
Azi au existat foarte multi care s-au inscris la diverse activitati: cei mari (Alexandra, Ioana, Mihnea, Teodora) si-au facut tricouri si genti personalizate cu graffiti; Mihnea, Matei si Dani au fost cu hidrobicicletele pe lac, Matei C. si Marc au jucat fotbal, Matei fiind selectat pentru echipa institutului, iar maine echipa de aici urmeaza sa joace impotriva  institutului din Lindau. Ceilalti au gatit din nou. Anastasia, Ilinca, Maria, Marc, Miruna, Carina, Nora, Andra si Catinca au facut Panetone si foietaj cu Marshmellows si Nutella, pe care apoi le-au devorat :). Anisia si Radu s-au plimbat cu bicicleta, iar pe seara majoritatea erau pe afara practicand diverse sporturi. Mihnea, Matei, Carina si Dani au participat la atelierul de olarit, iar Anastasia, Maria si Ilinca au facut agrafe de par.
Vineri o sa facem si inscrierile pentru excursia la Munchen. Juniorii vor vizita Deutsches Museum, iar pentru cei mari exista optiunile BMW Welt si o galerie de arta. Intrucat miercuri i-am insotit pe cei mici, sambata am sa-i insotesc pe cei mari.

Pe curand,

Laura D. (group leader tabara de vara Germania)