Feedback group leaderi – tabara de vara Edinburgh – Queen Margaret University 28 iulie – 11 august 2011

Buna ziua,

Voi incepe cu o concluzie:
Scotia este o tara extraodinara! Inainte banuiam, dar acum ni s-a si confirmat.
Dupa un drum destul de lung si putin obositor, poate datorita escalei din Londra, am ajuns in aeroportul din Edinburgh unde eram déjà asteptati de un domn amabil care s-a ocupat de transfer: un autocar intreg  doar pentru noi. Dupa aproximativ 25 de minute am sosit in campus unde, desi vremea era ploioasa, stafful ne-a intampinat cu zambetul pe buze si multe urari de bun venit !

Am primit cheile de la camere si ne-am impartit in 3 grupuri : 1 grup/ apartament. Si in camere ce sa vezi? Mobilier nou, pat dublu, baie proprie, dar si o camera foarte spatioasa; iar la capatul holului al fiecarui apartament era cate o bucatarie spatioasa si mobilata (exista pana si masa si fier de calcat intr-unul din dulapuri). Poate singurul dezavantaj ar fi fost baia destul de mica, dar avea dus, WC, chiuveta si oglinda…deci suficient !!!

Campusul se afla la marginea orasului Musselburgh, dar la 2 minute de mers pe jos este statia de tren, ajungand astfel in centrul Edinburgh’ului in 5 MINUTE ! (trenul nu are decat o singura statie : Waverly Station – adica in centru).

Cateva cuvinte despre campus : este bine intretinut, cu mult spatiu verde si cateva fantani arteziene. Cladirile sunt noi, moderne, dar toate seamana intre ele fiind in acelasi stil construite.
Putin diferita este cladirea principala, unde sunt salile de curs (care sunt dotate cu toate facilitatile necesare), sala de cinema, sala de evenimente, biblioteca, sala de mese etc.
Vizavi se afla cladirea cu sala de sport si sala unde se organizeaza disco nights.
Pentru ca tot am mentionat mai sus de sala de mese, micul dejun/ pranzul sau cina se puteau lua doar pe baza cardului primit la sosire, impreuna cu cheia de la camera (care nu trebuiau pierdute, taxa totala ajungand pe la 45 GBP). Dupa ce iti luai ce doreai sa mananci, treceai pe la casa si « plateai ». Mancarea era mai mult cu specific italienesc (pizza, paste), dar era si carne de pui/vita/porc sau peste. Diverse tipuri de salate erau la discretie, iar desertul il schimbau aproape in fiecare zi. Tot in sala de mese erau automate de cafea/ ceai si ciocolata calda. Acestea nu functionau decat in timpul cursurilor, cand era deschis mini marketul de langa sala de mese.
Copiii au primit in aceeasi zi cu sosirea un test de evaluarea, iar a doua zi au inceput cursurile. A fost foarte greu sa ii plaseze in diverse clase/ pe diferite nivele, pentru ca se pare ca noi, romanii, suntem foarte buni si cunoastem bine limba engleza. In campus mai erau italieni (foarte multi) si cativa rusi, care nu aveau un nivel atat de ridicat la limba engleza.  Asadar majoritatea din grup a fost plasata in aceeasi clasa impreuna cu cativa italieni, care desi erau mai buni, nu se ridicau la nivelul nostru de cunostinte. Totusi, acest lucru nu i-a deranjat atat de mult pe copiii nostri. Ei au fost foarte multumiti de profesorii de la clasa cu care au interactionat foarte mult. 
Cat despre activitati, voi incepe cu excursiile. Acestea au fost mult mai multe decat ne asteptam, astfel  am avut ocazia sa exploram cat mai mult din interesanta Scotie.
Am avut 6 deplasari in Edinburgh, una de o zi intreaga si 5 de jumatate de zi, astfel putem spune ca acum cunoastem orasul destul de bine.
Am facut tururi pietonale, am vizitat muzee (National Galleries of Scotland, National Museum), ne-am plimbat pe cele 2 strazi pincipale: Princess Street (in new town, cu magazine si shopping) si Royal Mile (in old town, cu traditii, catedrale si multe shopuri de suveniruri), ne-am speriat in casa groazei – The Edinburgh Dungeons, dar ne-am lasat uimiti la Camera Obscura & World of Illusions, am vizitat vestitul castel care vegheaza asupra orasului, am ascultat un mini concert pe strada cu muzica rock impletita cu muzica scotiana, ne-am amuzat la prestatia unui street performer,  am luat cina la Hard Rock Café, si am fost si la un super show cu dans modern imbinat cu balet din cadrul festivalului Fringe. Edinburgh este un oras foarte frumos, cu traditie, unde cimpoaiele rasuna pe diverse strazi, oras care merita vazut nu doar o data !
Dintre excursiile de o zi: am fost la Glasgow – cel mai mare oras din Scotia, unde am vizitat 2 muzee (Riverside Museum & Kelvingrove Art Gallery & Museum) si am facut mult shopping. Am vizitat orasul Stirling si bineinteles al sau superb castel, am fost la William Wallace’s Monument (mare, impresionant, situat pe o colina), am vizitat Glamis Castle – poate unul dintre cele mai frumoase castele pe care le-am vazut si am fost si in St. Andrews – binecunoscutul oras al golfului. In plus am mai fost la Tantallon Castle (ruinele unui castel la marginea marii – extraordinara priveliste) si North Berwick. Si pentru ca tot locuiam aproape de North Sea, ne-am luat o saltea gonflabila si ne-am relaxat pe apa, dar ne-am si jucat pe plaja.

Pentru ca fost atat de multe excursii, care au si compensat cu activitatile de dupa-amiaza, nu ne-au ramas decat 2-3 zile in care am ramas in campus si am jucat baschet, tenis de masa, sau alte sporturi si/sau jocuri.

Serile erau foarte interesante: fie ca aveam disco night cu diferite teme (horror, cross dress, tshirt messages, Scottish theme, neon rave etc), casino night, murder mystery, karaoke, talent show, film night, copiii s-au implicat, s-au simtit minunat si au participat cu drag.
Staff’ul era foarte prietenos si se implica foarte mult in ceea ce facea. De multe ori la pranz activity leaders pregateau cate un flash mob, care ne amuza pe toti. Dar cel mai mult am apreciat la ei faptul ca vorbeau foarte mult cu studentii. Ei ne-au placut foarte mult, pe noi romanii, si s-a vazut : la mese veneau si stateau doar cu noi, iar la plecare ne-au facut cea mai mare supriza: toti activity leaders s-au trezit la 4 dimineata pentru a-si lua ramas bun de la noi, desi era ploaie si miez de noapte. Am plecat deci, fericiti, desi ne parea rau ca nu mai puteam ramane. Bineinteles ca acelasi autocar mare ne-a dus in aeroport. Dar ce mai conta cum era autocarul, din moment ce inimile noastre au ramas in Scotia.
Astfel, aceasta tabara a avut foarte multe puncte tari, probabil ca singurele dezavantaje au fost: lipsa mixului de nationalitati –  fiind foarte multi italieni, iar mancarea nu era tocmai cea mai buna…dar nici cea mai rea:).
  
Roxana (group leader tabara de vara Edinburgh 28 iulie – 11 august 2011)